– Minst 140 drept i uro i Kina

OPPTØYER: Bildene fra et overvåkningskamera viser en brennende bil i hovedstaden i Xinjiang-regionen, Urumqi. (Foto: Scanpix)
OPPTØYER: Bildene fra et overvåkningskamera viser en brennende bil i hovedstaden i Xinjiang-regionen, Urumqi. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMinst 140 personer er drept i opptøyer i den kinesiske Xinjiang-regionen, ifølge kinesiske myndigheter. Over 800 skal være såret i sammenstøtene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

* 20 millioner mennesker fra 47 ulike etniske grupper bor i Xinjiang. Den autonome regionen nordvest i Kina grenser til Afghanistan, Russland og flere sentralasiatiske land.

* Rundt 8,3 millioner av befolkningen tilhører den muslimske folkegruppen uigurene, som lenge har følt seg sosialt og økonomisk marginalisert i Kina.

* Uigurenes nasjonalisme blusset opp på 1990-tallet, og radikale islamistiske grupper kjemper for et eget hjemland for uigurene, kalt Øst-Turkestan.

* Kina bekjemper alle tendenser til separatisme og har stemplet flere uigurgrupper som terrorister med bånd til al-Qaida. Menneskerettsgrupper beskylder på sin side Kina for å utnytte terrorpåstandene for å slå ned på grupper som kjemper for minoritetens rettigheter.

* I april ble to uigurer henrettet, dømt for å ha angrepet politiet i Xinjiang fire dager før OL i Beijing.

* Dissidenten Rebiya Kadeer ble tildelt Raftoprisen i 2004 for sin kamp for uigurenes rettigheter. Hun og andre eksil-uigurer blir nå beskyldt for å stå bak uroen i Xinjiang. (©NTB)

Ifølge det regjeringskontrollerte nyhetsbyrået Xinhua, som først meldte at antall drepte var 129, er også «flere hundre» arrestert.

En talskvinne for regjeringen sier til nyhetsbyrået AFP at antallet drepte er 140, og kinesiske medier oppgir det samme tallet med henvisning til lederen for kommunistpartiet i Xinjiang-regionen.

Tallet stiger fortsatt, ifølge kinesiske medier. Xinhua melder at hele 816 personer er såret i sammenstøtene.

Urumqi

Uroen skjedde i hovedstaden Urumqi i Xinjiang-regionen søndag da flere tusen demonstranter støtte sammen med om lag tusen politifolk.

Opptøyene i det nordvestre Kina ble startet av eksil-uigurer med mål om å styrte regjeringen i den formelt selvstyrte regionen, ifølge myndighetene i Beijing.

Demonstrasjonen skal ha blitt satt i gang i protest mot myndighetenes håndtering av opptøyer mellom han-kinesere og uigurer på en fabrikk sør i landet i juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en usedvanlig detaljert reportasje beskriver Xinhua opptøyer som uiguriske ungdommer skal ha stått bak, og der mange han-kinesere ble ofre. Leger ved et sykehus i Urumqi sier imidlertid til Xinhua at ofrene er både uigurer og han-kinesere, og at angripere hadde brukt lange kniver, stokker og stein som våpen.

Unntakstilstand

Det statlige nyhetsbyrået Xinhua meldte mandag morgen at situasjonen var under kontroll. Likevel ble trafikken i deler av provinshovedstaden Urumqi, en by med 2,3 millioner innbyggere, stanset for å hindre nye opptøyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innbyggere i byen sier til nyhetsbyrået Reuters at det i praksis er innført unntakstilstand i byen.

– Fakta i saken viser at dette var kontrollert og satt i gang utenfra. Opptøyene ble orkestrert av Verdens uigurkongress, sier en anonym tjenestemann til Xinhua.

Xinhua retter pekefingeren mot den uiguriske forretningskvinnen Rebiya Kadeer, som mottok den norske Raftostiftelsens pris i 2004 for sin innsats for uigurenes rettigheter. Kadeer fikk i 2005 forlate Kina og reise til USA, formelt for å få medisinsk hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Uroen ble styrt av Verdens uigurkongress, ledet av Rebiya Kadeer, sier en ikke navngitt representant for kinesiske myndigheter til Xinhua.

– Dette var en voldsforbrytelse som var overlagt og organisert, tilføyer myndighetsrepresentanten.

Bilder og video

Alim Seytoff, generalsekretær for en amerikansk uigurorganisasjon, frykter kraftige reaksjoner fra myndighetene.

– Dette kommer til å bli slått hardt ned på, men de grunnleggende problemene vil ikke forsvinne, sier Seytoff.

Han hevder også at kinesisk politi begynte å skyte vilkårlig inn i menneskemengden.

Seytoff har mottatt en rekke bilder og videoer på e-post av sårede uigurer.

Han understreker at hovedmålet for uigurene er å bli behandlet med respekt.

– Kinesiske myndigheter må stanse hjernevaskingen av folket der uigurene blir fremstilt som fiender, forlanger han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Marginalisert

Omtrent halvparten av provinsens 20 millioner innbyggere er uigurer, og mange av dem frykter at deres livsvilkår og særegne kultur trues av innvandringen av andre kinesere. Dessuten føler de seg politisk, økonomisk og kulturelt marginalisert av myndighetene i Beijing.

Uighurenes nasjonalisme blusset opp på 1990-tallet, og flere radikale islamistiske grupper kjemper nå for et eget hjemland. (©NTB)