Ledende geistlige hardt ut mot Irans valg

Store mengder demonstranter samlet seg i dag i Berlin for å protestere mot valget i Iran. Foto: AFP
Store mengder demonstranter samlet seg i dag i Berlin for å protestere mot valget i Iran. Foto: AFP

<pStempler den nye regjeringen som illegitim.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den viktigste gruppen av religiøse ledere i Iran mener det omstridte presidentvalget og den nye regjeringen ikke er legitim.

Det er et råd av lærde og forskere fra den hellige byen Qom som kritiserer valget. Uttalelsen tolkes som et direkte angrep på det mektige Vokterrådet, som både arrangerte og kontrollerte det omstridte presidentvalget 12. juni.

De anklager også Vokterrådet for «ikke å ha vist oppmerksomhet» til klagene som ble fremsatt av de to tapende presidentkandidatene Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karoubi etter valget.

Utspillet regnes som en direkte utfordring mot autoriteten til Irans øverste åndelige leder, ayatolla Ali Khamenei. Det er dessuten et klart tegn på at splittelsen innad i regimet som sitter med makten i landet, er reell, mener analytikere.

– Denne splittelsen blant de geistlige – og det faktum at de stiller seg på linje med folket og Mousavi – er slik jeg ser det den mest historiske splittelsen i den islamske republikkens 30-årige historie, sier Iran-forskeren Abbas Milani fra Stanford University til The New York Times.

Vokterrådet har ikke lenger rett til å dømme i denne saken ettersom enkelte av dets medlemmer i opinionens øyne har mistet sin uavhengige stilling, mener de reformvennlige religiøse lederne.

– Folkets stemme som søkte rettferdighet, ble stanset av voldsbruk som uheldigvis etterlot flere døde og sårede og flere hundre arrestert, sier rådet av geistlige. (©NTB)

Personvernpolicy