MI6-sjef fikk Facebook-trøbbel

Avisa <a href="http://www.dailymail.co.uk/news/article-1197562/MI6-chief-blows-cover-wifes-Facebook-account-reveals-family-holidays-showbiz-friends-links-David-Irving.html">Daily Mail</a> videreformidler i dag bildene fra spionsjefens privatliv. Det sørget kona for å spre på internett. Faksimile: Daily Mail/Facebook
Avisa Daily Mail videreformidler i dag bildene fra spionsjefens privatliv. Det sørget kona for å spre på internett. Faksimile: Daily Mail/Facebook

<pNyansatt sjef fikk problemer etter konas «utsvevende» Facebook-liv. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Shelley Sawers, kona til Storbritannias nye sjef for etterretningsorganisasjonen MI6 har stått for et alvorlig brudd på sikkerheten, noe som har satt hele deres familie i livsfare. Hun la nemlig ut bilder og personlige detaljer om paret på nettsamfunnet Facebook, skriver britiske Times Online.

Sjefen, Sir John Sawers, har ikke ennå tiltrådt som ny sjef, og må trolig gå gjennom privatlivet før det skjer. Kona la nemlig ut detaljert informasjon under åpen profil. Det var informasjon om hvor familien bor, hvor de arbeider, deres venner og deres feriesteder.

Skrøt av mannen

Shelley Sawers hadde lagt informasjon i sin profil tilgjengelig for alle i sin gruppe. Det vil si at alle brukere i hele verden ville kunne få tilgang til all informasjon om henne og hennes familie. I tillegg skrøt hun av sin manns forfremming.

«Gratulerer med ny jobb, nevøene dine i hysjen har allerede døpt deg Sir Onkel "C"», skriver hun i en kommentar.

C er kodenavnet den nye sjefen vil få i MI6. Ikke spesielt hemmelighetsfullt eller spesielt lurt. De personlige detaljene skal ha gjort den nye sjefen svært sårbar for utpressing, mener avisen, som får støtte i den politiske opposisjonen.

Krever granskning

- Vanligvis setter jeg pris på åpenhet i administrasjonen og blant byråkrater og politikere, men denne typen lekket informasjon grenser til det uforsiktige. Statsministeren bør umiddelbart sette ned en undersøkelse for å se om dette har lekket for mye informasjon til at den nye sjefen for MI6 kan gjøre jobben uten fare, sier Edward Davy utenrikspolitisk talsmann for Liberal Democrats, liberaldemokratene i Storbritannia til avisa.

- Svømmebukser ingen statshemmelighet

Akkurat dét får de nok neppe gjennomslag for. Britenes utenriksminister David Miliband sa til avisen at han ikke så på opptrinnet som bevis på noen uforsiktighet.

- Det er neppe noen statshemmelighet at han (Sawers, journ. anm.) bruker svømmebukser, og det er bare ti dager siden han ble utnevnt til ny sjef for MI6. Dette er en usedvanlig dyktig person, som vil gjøre en veldig god jobb for en enestående organisasjon, sa han i et intervju på tv-kanalen BBC1.

Det var avisa Daily Mail som gjorde det britiske utenriksdepartementet klar over glippen, og kort tid etter var ifølge avisen alt borte fra internett.

PS! Profilen ligger fremdeles ute på Facebook. Nå i en litt mer anonymisert form.

Personvernpolicy