Olje i nord: – Kan bli ekstremt konfliktfylt

Bellona-leder Frederic Hauge tror det blir bom stopp uansett regjering. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
Bellona-leder Frederic Hauge tror det blir bom stopp uansett regjering. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

<pSelv med et solid flertall på Stortinget bak seg, vil det være svært vanskelig for enhver regjering å åpne områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeutvinning, mener Bellona-leder Frederic Hauge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre kan samle seg om å åpne områdene. Men det betyr trøbbel ifølge Hauge.

– Jeg tror det skal bli svært vanskelig etter valget å danne en regjering hvor ikke et av regjeringspartiene eller det parlamentariske grunnlaget sier bom stopp for oljevirksomhet i disse havområdene, sier Frederic Hauge til NTB.

Han har denne uken fulgt seismikkstarten utenfor Vesterålen på nært hold. Med Bellona-båten Kallinika har Hauge hatt nærkontakt med fiskerne som nekter å la seg frikjøpe, og han har utfordret sikkerhetssonen rundt seismikkskipet Geo Pacific i gummibåt.

Forvaltningsansvar

Ifølge Hauge er striden om oljevirksomhet i de nå stengte områdene den «eneste ordentlige miljøsaken som har virkelige internasjonale perspektiver».

– Det handler om at vi har så mye mer forvaltningsansvar for disse havområdene enn det som bare handler om lokal sysselsetting. Vi har et internasjonalt forvaltningsansvar for noe av det mest produktive området i verden når det gjelder matproduksjon, i en situasjon der vi vet at matproduksjonen må dobles de neste 30 årene, sier han.

Til tross for den politiske motstanden fra Venstre, SV, KrF, og Sp, tror Hauge det blir en tøff kamp for miljøbevegelsen å holde oljeindustrien utenfor de stengte områdene. Han tar inngen seier på forskudd.

Ap under press

– Det blir en hard kamp, men tiden arbeider på vår side. Jeg opplever at det i Arbeiderpartiet er et langt mindre oljetrykk mot nord nå, enn det var for et par år siden. Det er også flere i det politiske miljøet som ser galskapen i å lete etter nye oljefelter så lenge vi har så enormt store utfordringer i å tømme de feltene vi har begynt på, sier Hauge.

Konflikt

Skulle miljøbevegelsen likevel tape kampen, er det dårlig nytt for fiskerne som må leve med at fisken rømmer unna de kraftige lydbølgene fra seismikkskytingen.

– Tiden mellom en leteperiode og en utbyggingsperiode vil bli ekstremt konfliktfylt. Det vi ser nå er bare forsmaken av seismikk på fiskefeltene. For ethvert oljeselskap som blir tilbudt lisens, vil det være et betydelig kartleggingsbehov hvor de vil bruke seismikk, sier Hauge.

Fem faser

I et notat går Bellona gjennom dagens praksis med seismikk, og hva man kan forvente seg dersom Lofoten og Vesterålen skulle åpnes for oljevirksomhet. Notatet viser at fiskerne kan vente seg skremt fisk i opptil fem faser der hver undersøkelse kan ta opptil flere måneder.

Som eksempel viser Bellona til at det i områdene rundt Oseberg og Tampen i årene 1998 til 2007 ble gjennomført hele 49 runder med den mer omfattende 3D-seismikken og ytterligere sju runder 2D-seismikkundersøkelser.

2D-seismikken brukes i såkalt regional kartlegging. 3D-seismikken (tredimensjonal) benyttes til en grundigere kartlegging av mindre områder. (©NTB)

Personvernpolicy