WHO: - Helt umulig å stoppe svineinfluensaen

Svineinfluensaen sprer seg raskt over hele verden. Her fra Sri Lanka. Foto: AFP PHOTO/Ishara S. Kodikara
Svineinfluensaen sprer seg raskt over hele verden. Her fra Sri Lanka. Foto: AFP PHOTO/Ishara S. Kodikara

<pFrykter Storbritannia kan få 100.000 tilfeller daglig.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at spredningen av svineinfluensaen fra Mexico nå er ustoppelig, skriver BBC News.

Denne helgen holder WHO og andre helsemyndigheter et seminar i Mexico, for å diskutere hvordan de skal håndtere trusselen fra H1N1-viruset. WHO-sjef Margaret Chan sier de fleste observerte tilfeller av viruset har vært milde angrep, slik at mange kommer seg på egen hånd.

Likevel sprer influensaen seg svært fort. Ifølge BBC blir det spådd at det hver dag vil forekomme 100.000 tilfeller av influensatypen mot slutten av sommeren. Pandemien har rammet Sør-Amerika hardt, og noen områder har erklært at de har en svært alvorlig helsesituasjon som følge av denne.

El Salvador har rapportert om sitt første dødsfall som følge av H1N1, bare en dag etter t Paraguay meldte om det samme.

Over 100 land

- Som vi i dag kan se, er et pandemisk virus ustoppelig. Over 100 land har til nå meldt om tilfeller, sier Chan på seminaret, ifølge BBC News.

Hun poengterer imidlertid at størsteparten av tilfellene har vært milde angrep, og at de fleste har blitt helt friske i løpet av en uke. Det er heller ikke mange som har hatt behov for medisinsk behandling.

Men hun fremhever også at det er enkelte grupper som skal være ekstra varsomme, eksempelvis gravide kvinner og personer med helseproblemer.

- Når vi skal håndtere slike pandemier, er det en utfordring å få folk til å forstå at det i de fleste tilfeller ikke er så kritisk, men at det er enkelte grupper som er ekstra utsatt, forteller hun.

Møtes i Mexico

Hun understreker også at Mexico ikke er noe farligere enn andre reisemål.

- Mexico er et helt trygt - og for ikke å snakke om vakkert og gjestmildt - land å besøke, sier hun.

Nå møtes altså eksperter og helsemyndigheter fra 50 ulike land i Cancun i Mexico for å snakke om svineinfluensaen i to dager.

33 norske tilfeller

Tall fra 1. juli viser at det er registrert 33 tilfeller av svineinfluensaen i Norge.

Oslo er fylket med flest smitte-tilfeller. Med to nye tilfeller den siste uka er det totale antallet nå 12.

På verdensbasis er 70.893 smittet ifølge Verdens helseorganisasjons siste rapport fra 29. juni. 311 skal være døde. Viruset gir fortsatt som regel milde influensasymptomer og har lav dødelighet.

Sent i juni rapporterte danske myndigheter om at en pasient de fikk inn på et av landets sykehus led av en mutert form for H1N1-viruset.

Viruset skal ha vært resistent mot influensamedisinen Tamiflu.

Overlege Hans Blystad sa da til ABC Nyheter at ett tilfelle ikke er nok til å endre Folkehelseinstituttets råd til norske leger.

- Det er en viktig oppdagelse at det kan utvikle resistens, men jeg tenker som danskene sier, at dette ikke er helt overraskende. Dette har vi også opplevd her i Norge, på nest siste runde av influensa, sier Blystad til ABC Nyheter.

For to år siden var så mye som ti prosent av tilfellene resistente mot Tamiflu, ifølge Blystad.

Selv om viruset skulle mutere til en ny, resistent form og smitte videre, er ikke H1N1-viruset i sin nåværende spesielt farlig, ettersom det har lav dødelighet.

Personvernpolicy