Her er eldre-roboten

Her er eldre-roboten
Her er eldre-roboten

<pRobotdrakter som hjelper deg med å gå og holde balansen. Kanskje dette er svaret på hvordan man skal takle eldrebølgen?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japan er overlegne når det gjelder å utvikle nye og spektakulære roboter. Tidligere i år lanserte de den tankestyrte roboten, og nå håper de den nye skjelett-roboten skal hjelpe eldre og funksjonshemmede til å takle daglige gjøremål.

Tolker nervesignaler

Det utvendige robot-skjelettet, kalt «Hybrid Assistive Limb» («HAL»), festes til beina med remmer. Roboten er utstyrt med en datamaskin, motorer og sensorer. Sensorene oppdager elektriske nervesignaler fra menneskehjernen når personen forsøker å bevege beina. Dette gir beskjed til datamaskinen, som deretter setter igang de riktige motorene.

- Når jeg prøver å bevege venstrebeinet, vil roboten merke det, og løfte det opp automatisk, forklarer Yuki Kojima, som demonstrerer roboten, til nyhetsbyrået Reuters.

Roboten er utviklet av professor Yoshiyuki Sankai. Han er grunnleggeren av «Cyberdyne», et selskap som jobber med å utvikle hjelpeapparater til funksjonshemmede.

Tilfører styrke

- «HAL» er utviklet for å hjelpe menneskekroppen til å bevege seg bedre og tilføre styrke, forteller Sankai.

Fem roboter er allerede blitt leid ut til ulike sykehus i Japan. Nå skal også privatpersoner få leie roboten til hjemmebruk, om de har behov for det. Særlig eldre som bor alene, mener Sankai vil ha stor nytte av den ekstra hjelpen.Han tror også roboten kan brukes i forbindelse med tungt arbeid og redningsaksjoner.

Det er ventet at roboten vil spille en stor rolle innen eldreomsorgen i Japan i fremtiden. I dag er en av fem japanere over 65 år. I 2015 er tallet antatt å være oppe i en av fire.

Personvernpolicy