Nytt tilbakeslag for FNs Burma-diplomati

FNs generalsekretær Ban Ki-moon hadde som mål for sitt besøk i Burma å overtale militærjuntaen til å sette den fengslede opposisjonslederen Aung San Suu Kyi fri, men har ikke engang fått møte henne. Foto: REUTERS / Tim Chong / SCANPIX
FNs generalsekretær Ban Ki-moon hadde som mål for sitt besøk i Burma å overtale militærjuntaen til å sette den fengslede opposisjonslederen Aung San Suu Kyi fri, men har ikke engang fått møte henne. Foto: REUTERS / Tim Chong / SCANPIX

<pFikk ikke møte opposisjonslederen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs toppsjef gikk hardt ut og krevde å få møte opposisjonsleder Aung San Suu Kyi. Det fikk han ikke, og Burma-besøket hans ble dermed et nytt tilbakeslag for FNs diplomati i landet.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon var skuffet over at han under sitt todagers besøk ble nektet å treffe den fengslede opposisjonslederen. Ban kaller avvisningen et tilbakeslag for verdenssamfunnet og en tapt anledning for Burmas myndigheter.

Han uttrykte dyp skuffelse over avvisningen etter at han lørdag hadde et nytt møte med lederen for militærjuntaen, Than Shwe.

Målet til generalsekretærens var å overtale militærjuntaen til å sette fri Suu Kyi, men militærjuntaen har ikke engang villet la ham møte henne.

– Jeg er veldig lei for å måtte melde om at det ikke kommer til å la seg gjøre, sa FNs generalsekretær etter å ha mottatt den endelige avvisningen.

Militærjuntaens 76 år gamle leder hevder at avvisningen skyldes at Suu Kyi er midt i en rettssak, og at han ikke vil forstyrre rettsprosessen.

– Ikke alene

I en sjelden tale som han holdt i landets største by Rangoon, presenterte Ban sin visjon om et demokratisk Burma, som har vært styrt av militæret siden 1962.

Til et publikum bestående av diplomater, FN-folk og ikkestatlige organisasjoner ba Ban militærregimet om å løslate Suu Kyi og gjennomføre andre reformer som kan komme befolkningen til gode.

– Jeg er her i dag for å si: Burma, dere står ikke alene. Vi ønsker å arbeide sammen med dere for et samlet, fredelig, velstående og moderne demokrati, sa han i talen.

Ban slo fast at verken fred eller utvikling kan slå rot uten demokrati og respekt for menneskerettighetene.

Skylder på rettssaken

Opposisjonslederen Aung San Suu Kyi, som har sittet innesperret siden hun vant valget i 1990, er anklaget for å ha brutt vilkårene for husarresten, etter at hun slapp en ubuden amerikaner inn i huset sitt i begynnelsen av mai.

Rettssaken mot henne skulle vært gjenopptatt fredag, men er nok en gang utsatt.

– Jeg ber regimet om å markere generalsekretærens ankomst ved å stanse rettssaken, som er en hån mot rettssystemet, og avslutte hennes fangenskap, som i verdens øyne undergraver styrets troverdighet, sa Storbritannias statsminister Gordon Brown fredag.

Menneskerettsgrupper mener militærjuntaen vil forsøke å holde opposisjonspolitikeren bak lås og slå i tiden fram mot valget neste år.

Valg

Ban hadde fredag et to timer langt møte med juntaens ledere i den avsidesliggende byen Naypyidaw, som generalene for en tid siden gjorde til landets administrative hovedstad.

Generalsekretæren skal ha presset på for å få juntaen til å løslate alle politiske fanger, innlede dialog med opposisjonen og legge til rette for et fritt og rettferdig valg i 2010.

– Jeg har blitt forsikret om at myndighetene vil sørge for at valget gjennomføres på en rettferdig og åpen måte, sa Ban etter møtet.

Han oppfordret også juntaen til å akseptere internasjonale valgobservatører.

Ban benyttet også anledningen til å besøke områder som ble rammet av syklonen Nargis i 2008. (©NTB)

Personvernpolicy