- 200.000 smittes i sommer

Klamydia er et økende problem i EU og i Norge. Delvis skyldes dette at ungdom lever i nuet og ikke bruker kondom, tror ekspert Siv Gamnes. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Klamydia er et økende problem i EU og i Norge. Delvis skyldes dette at ungdom lever i nuet og ikke bruker kondom, tror ekspert Siv Gamnes. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pI løpet av sommeren vil 200.000 europeiske ungdommer smittes av klamydia, advarer det europeiske smittevernkontoret. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om klamydia

Symptomer hos menn: Sparsom utflod fra urinrøret. Kløe. Lett svie ved vannlating.

Symptomer hos kvinner: Utflod fra skjeden. Svie ved vannlating. Småblødning etter samleie. Bekkeninfeksjon kan føre til magesmerter.

I 2006 ble det diagnostisert 21.259 tilfeller av genital klamydiainfeksjon i Norge. 61 prosent er kvinner og nær 10.000 av kvinnene er under 25 år.
Fra 2005 til 2006 økte andelen smittede i aldersgruppen 15-19 år med 21 prosent.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Klamydia er den vanligste bakterielle seksuelt overførbare sykdommen i Europa og Norge i dag.

Her til lands har man sett en kraftig økning av tilfeller de senere årene, og i 2008 var det om lag 23.500 registrerte tilfeller. Det er nesten 10.000 flere enn i 2001.

Men det er store mørketall, for så mange som 60-80 prosent av de smittede har få eller ingen symptomer.

Også i Europa øker antall tilfeller av kjønnssykdommen sterkt, og smittevernsmyndighetene er bekymret.

The European Centre for Disease Prevention Control (ECDC) estimerer at 200.000 unge vil smittes i løpet av sommeren, men de fleste av dem vil ikke være klar over det, ifølge TheParliament.com.

- Lever i nuet

Ubehandlet kan sykdommen føre til bekkeninfeksjon og sterilitet hos kvinner. En studie fra 2007 viste at sykdommen også kan føre til redusert fruktbarhet hos menn.

Direktør i ECDC, Zsuzsanna Jakab, mener flere smittetilfeller også betyr at flere går ubehandlet, og hun er bekymret for betydningen det kan få for folkehelsa i fremtiden.

Daglig leder ved Sex og Samfunn, tidligere Klinikk for seksuell opplysning, tror de unge er klar over at klamydia kan være alvorlig:

- De fleste unge i dag vet godt hvilke konsekvenser klamydia kan ha og at noen konsekvenser kan være alvorlige. Men effektiv medisin gjør nok sitt til at man kanskje ser litt for lett på smitte, sier Gamnes til ABC Nyheter.

- For noen gjelder vel også tanken om at «det skjer ikke meg». Eller at tiden for det å få barn er så langt unna at de ikke klarer å se så langt, men lever mer i nuet.

Nye EU-retningslinjer

Fordi klamydia er et økende problem i Europa kom ECDC denne uken med nye retningslinjer for hvordan man skal få kontroll over sykdommen i de 29 EU-landene.

En studie avdekket nemlig store forskjeller når det kommer hvilke tiltak de enkelte medlemslandene har satt i gang for å bekjempe spredning av sykdommen. I nesten halvparten av medlemslandene var det ingen organiserte tiltak, mens kun to av landene hadde nasjonale programmer for å få kontroll på sykdommen.

I førsteomgang ber ECDC nasjonale helsemyndigheter om å satse på informasjon, gjennom seksualundervisning og informasjonskampanjer (trinn A), samt gode diagnostiseringsrutiner og oppfølging av smittede (trinn B).

De neste to trinnene, som går ut på tilbud om rutinemessig testing av folk i utsatte grupper (trinn C) og screening, som vil si at de aller fleste i en definert gruppe testes jevnlig (trinn D), skal først vurderes etter A og B er implementert.

- Toppen ikke nådd

- I forhold til EU-retningslinene, så gjør vi jo alt det i Norge allerede. Vi driver utstrakt smitteoppsporing, gratis testing og gratis utdeling av kondomer, sier Siv Gamnes.

- Hvorfor ser vi da at det blir flere og flere registrerte tilfeller av klamydia for hvert år som går?

- En del av forklaringen er at man har bedre tester, som er mer sensitive. Går man tilbake til slutten av 70- begynnelsen av 80-tallet kunne man ikke påvises sykdommen i det hele tatt. Klamydia er en forholdsvis ny sykdom sånn sett. Det er også flere som tester seg nå, men man ser også en reell økning i antall positive tester.

En annen del av problemet er at mange ungdommer dropper kondom når de har sex, forklarer Gamnes:

- Hvis noen hadde svar på hvordan vi kunne få ungdom til å bruke kondom, hadde vi blitt veldig lykkelige.

- Utover det vet man ikke hvorfor kampanjene ikke når frem. Men det er mulig man må nå en naturlig topp før det snur og går ned igjen, og at den toppen ikke er nådd enda, sier Siv Gamnes til ABC Nyheter.

Personvernpolicy