Meteorologer stoler ikke på egne værtjenester

Det var kraftig uvær over Oslo fredag kveld. Bildet er tatt fra Hovedøya og viser Oslo sentrum. Foto: Tore Meek / SCANPIX
Det var kraftig uvær over Oslo fredag kveld. Bildet er tatt fra Hovedøya og viser Oslo sentrum. Foto: Tore Meek / SCANPIX

<pMeteorologene i Yr og Storm mener grafikkvarslingene ikke er gode nok.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): - Grafikken som ligger på Yr.no og Storm.no er et rent dataprodukt, «advarer» vakthavende meteorolog i Meteorologisk Institutt (Yr) John Smits.

Mens Yr melder opptil 8 mm nedbør lørdag kveld, er det tørt og fint hos konkurrenten Storm. Og da metrologene forteller om deres tolkninger av prognosene bytter de mer eller mindre over til konkurrentens grafikkvarsel.

Les også: Full forvirring om lørdagsværet

Storm.no tilbyr grafikkvarsling for 60.000 steder. De har ikke mulighet å kontrollsjekke disse. (Skjermfoto: Storm.no)Storm.no tilbyr grafikkvarsling for 60.000 steder. De har ikke mulighet å kontrollsjekke disse. (Skjermfoto: Storm.no)

- Det folk bør sjekke er meteorologens subjektive tekstvarsel, sier Smits.

Med andre ord er det dermed ikke «godt nok» når du tar frem telefonen og sjekker været på Yrs iPhone-applikasjon eller svipper innom nettet på vei ut.

- Folk må bruke mer enn 5 sek

Et tekstvarsel er mer generelt og Yrs versjon dekker hovedsakelig fylke per fylke. For Oslo melder Yrs tekstvarsel følgende: «Skiftende bris. For det meste pent vær, men mulighet for spredte ettermiddagsbyger, kan hende med torden.»

Yrs grafikkvarsel derimot er mer dyster med regnbyger fra kl 12. Fra kl 18-24 meldes det 8 mm nedbør.

- Vi prøver å oppdra folk til å ikke se på grafikken alene. Man må spandere mer enn fem sekunder. Det fins aldri bare ett varsel, presiserer Smits som er smertelig klar over at folk flest kun bruker den enkle grafikken på internett for å planlegge neste dags gjøremål.

Vil ikke bruke begrepet «stole på»

I Storms grafikk for hovedstaden lørdag er det lettskyet pent vær fra formiddag til kveld. Mens metrologens tekstvarsel ser annerledes ut:

«Østlandet får skyet eller halvskyet med enkelte regnbyger, om ettermiddagen og kvelden utrygt for torden. Sørvestlig bris, om ettermiddagen frisk bris 10 på kysten. Litt fallende temperatur.»

Grunnen til at lørdagsvarselet denne helgen er spesielt utsatt for forskjeller er ustabilt vær, melder Storm.

- Det er vanskelig å si nøyaktig hvor nedbøren vil treffe, sier meteorolog Roar Inge Hansen.

- Varslene med symbolene er datagenerert og vi tilbyr lokalvarsel for 60.000 steder i Norge. Da sier det seg selv at vi som meteorologer ikke kan kontrollere alle plassene, konkluderer Hansen.

- Bør folk ikke stole på grafikken?

- «Stole» er vel ikke et ord jeg ville brukt om noen varsler. Man må gjerne tro på det, men alltid med et lite forbehold. Men den grafikken som blir presentert er automatisert.

Debatt: Bruker du grafikkvarslingen?

Personvernpolicy