Oslo-sykehusene har ikke råd til nytt utstyr

KRISE: Økonomien er så dårlig at pasienter må vente for lenge på nødvendige operasjoner. Foto: Colourbox.com.
KRISE: Økonomien er så dårlig at pasienter må vente for lenge på nødvendige operasjoner. Foto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen økonomiske situasjonen ved sykehusene i Oslo er så akutt at det ikke finnes penger til å bytte ut ødelagt medisinsk utstyr. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge interne rapporter er den økonomiske situasjonen så kritisk at utstyr som brukes til å analysere prøver er i så dårlig stand at de «kan bryte sammen når som helst», melder NRK

«Et sammenbrudd her, som kan komme når som helst, vil lamme hele sykehuset», står det i dokumentene, og videre:

«Det faktum at man ikke har disponible midler for resten av 2009 til medisinsk utstyr, vurderes som kritisk i forhold til forsvarlighet».

Sykehusene Aker, Ullevål og Rikshospitalet ble i januar i år slått sammen til det nye helseforetaket Oslo universitetssykehus. Hvert av sykehusene dro med seg sine underskudd i sammenslåingen, og etter tre måneder var underskuddet 78 millioner kroner.

Medisinsk uforsvarlig

Investeringsbudsjettet er redusert med over 70 prosent – fra 1.094 millioner kroner i 2007 til 294 millioner i 2009,

– Situasjonen er alvorlig, og det oppleves som medisinsk uforsvarlig når vi har så begrensede ressurser. Vi kan oppleve at sykdommer forverrer seg, at ventetidene øker og at vi ikke får prøveresultater i tide dersom utstyret bryter sammen, sier hovedtillitsvalgt Aasmund Bredeli ved Oslo universitetssykehus Ullevål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dokumentene nevnes det at operasjonsbord må stives opp med trestokker, og at maskiner er teknisk utdaterte. På Radiumhospitalet har to MR-maskiner vært ute av drift i flere måneder, og ført til lange køer.

Ventet i fire måneder

En kreftpasient måtte vente fire måneder fra han fikk påvist prostatakreft i februar til han fikk MR-undersøkelse ved Radiumhospitalet.

– Kreft er en sykdom som kan spre seg fort. Da sier det seg selv at ventetiden er avgjørende, sier mannens lege, urologispesialist Morten Andersen.

Ledelsen innrømmer at helseforetaket ikke har kontroll på økonomien.

– Så lenge vi har et underskudd har vi ikke tilstrekkelig kontroll på økonomien, sier administrerende direktør Jan Eirik Thoresen ved Oslo universitetssykehus. (©NTB)