Frykter kaos når Michael bisettes

STEDET: Her i Staples-senteret i Los Angeles skal det holdes en minnehøytid for Michael Jackson førstkommende tirsdag. Foto: Scanpix.
STEDET: Her i Staples-senteret i Los Angeles skal det holdes en minnehøytid for Michael Jackson førstkommende tirsdag. Foto: Scanpix.

<pMyndighetene i USA frykter kaos når Michael Jackson bisettes neste tirsdag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om store begravelser

*Myndighetene i den amerikanske delstaten California frykter kaos når Michael Jackson bisettes i Los Angeles til uken. Her er noen fakta om store sørgebegivenheter de siste årene:

*8. september 2007: Mer enn 100.000 mennesker tar farvel med stjernetenoren Luciano Pavarotti i katedralen i hans hjemby Modena i det nordlige Italia.

*8. april 2005: Over tre milioner mennesker strømmer til Roma for å delta i sorgen over pave Johannes Paul II, og mer enn 300.000 pilegrimer fyller Petersplassen.

*6. september 1997: To millioner briter kranser gatene mens prinsesse Dianas båre føres til graven i England. Inntil 2,5 milliarder mennesker verden over følger ferden på fjernsyn.

*6. juni 1989: I Teherans gater sørger inntil fem millioner mennesker over Irans leder ayatolla Ruhollah Khomeini. Det kommer til kaotiske tilstander i den iranske hovedstaden.

(Kilde: Nyhetsbyrået DPA)

(©NTB)

Selveste president Barack Obama må nå forsvare seg mot anklager om at han ikke sørger dypt nok over Jacko.

Obama sa fredag under et besøk hos sin russiske kollega Dmitrij Medvedev i Moskva at Jackson var en stor artist. Men presidenten ville ikke beklage at han ikke sendte ut formell kondolanse fra Det hvite hus da superstjernen døde torsdag i forrige uke.

Jackson, som ble 50 år gammel, skal bisettes i Staples-senteret i Los Angeles tirsdag til uken. I løpet av helgen må byens myndigheter finne ut hvordan de skal ta seg av hordene av Jacko-fans som ventes til den offentlige minnehøytideligheten.

«Problem»

Dennis Zine, som sitter i bystyret i Los Angeles, spår at 100.000 mennesker kan komme til å møte opp ved Staples-senteret, der det bare er plass til 20.000. – Da får vi et problem med å holde styr på menneskemassene, sier Zine.

Det hjelper ikke på arbeidet med forberedelsene at lørdag er 4. juli, USAs nasjonaldag og fridag for amerikanere flest. Og Zine er bekymret for hvordan Los Angeles, som sliter med økonomien, skal greie å betale overtid til politifolk som må gjøre ekstratjeneste tirsdag.

Staples-senterets eiere, selskapet AEG Live, har lovet å dele ut 11.000 gratisbilletter til sørgeseremonien. Men AEG-sjefen Randy Philips sa fredag at han er usikker på hvordan utdelingen av billettene skal ordnes for at den skal bli mest mulig rettferdig.

Avsløringer

Mens Jacksons fans forbereder seg på et siste farvel, fortsetter den avdødes familie å krangle om barnefordeling og arveoppgjør. Samtidig kommer det nye avsløringer om popgigantens helsetilstand og medisinbruk.

Når han dro på turné, hadde Jackson med seg så mye medisinsk utstyr at det i praksis dreide seg om et minisykehus. Apparater for intravenøs tilførsel av føde og medisiner ble pakket ned i bagasjen, og en narkoselege var med i reisefølget, melder CNN.

Myndighetene har ennå ikke kommet med noen offisiell kunngjøring om hva Michael Jackson døde av. Dødsårsaken vil først bli kunngjort når det om to til tre uker blir klart om han hadde spor av medikamenter i kroppen, het det på fjernsynskanalens nettsider fredag. (©NTB)

Personvernpolicy