Brünozeit

Foto/Copyright: 2009 Universal Studios.
Foto/Copyright: 2009 Universal Studios.

<pHalverigert slapstick og fordomsfest.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brüno er en film der den verdensberømte komikeren Sacha Baron Cohen spiller den østerrikske moteløven Brüno, som forsøker å bli verdensberømt i USA. Denne gangen er det ikke den forvirrede og naive reporteren Borat fra Kasakhstan publikum møter, men Brüno, en tanketom, overfladisk og ikke minst homofil østerriksk motemann.

Berømmelsen blir en utfordring

«Brüno» legger ikke fingrene imellom når det gjelder å tråkke på tabuer. Her er det stereotype fremstillinger av homofile, kjønnsorganer og sexleketøy i bevegelse, bruk av meksikanske fremmedarbeidere som møblement, adopsjon av afrikanske barn som mote og avsugning av spøkelser, for å nevne noe. Cohen er en mester på kroppskomikk og improvisasjon, noe som bærer selv svakere partier i filmen. Som vel i bunn og grunn er en samling av sketsjer. Mye av konseptet går ut på å lure intetanende ofre ut på glattisen foran kamera. På mange måter filmen et skeivt blikk på fordommer som fenomen.

En utfordring for filmen er nettopp Baron Cohens verdensberømmelse, og at de som kjenner til ham ikke lenger lar seg lure. Noen av scenene i filmen er åpenbart oppkonstruerte, men det varierer antakelig hvem som er informert, og hvor informerte de er. Filmen opererer på flere metanivåer. Mye av humoren ligger i det dokumentariske preget, men Cohen lar oss aldri være helt sikre på hva som er ekte og hva som er gjort spesielt for kameraet. Denne usikkerheten har også blitt dratt videre i promoteringen av filmen. Som da Eminem fikk rumpa til Sacha Baron Cohen i fleisen under MTV Movie Awards og forlot salen «i sinne», noe som siden viste seg å være avtalt spill . Og er det sant at Cohen og Madonna har blitt uvenner? Cohen har i aller høyeste grad blitt del av den kjendisfikserte virkeligheten han parodierer og speiler.

Avslører fordommer

Visse sperrer er også bevart. For eksempel er en sekvens med søsteren til nylig avdøde Michael Jackson, La Toya Jackson, fjernet kort tid før premieren.

Filmen kan også sies å være politisk korrekt på sitt eget merkelige vis. Den brukes til å avsløre fordommer hos grupper vi vet har fordommer, som evangelisk kristne i USA og deres forhold til frelse av homofile, offiserer i det amerikanske heimevernet og jaktkamerater fra bygda.

Avslutningsvis har Brüno fått med seg superstjernene Elton John, Bono, Sting og Snoop Dogg på allsang om hvordan Brüno – som superstjerne – kan redde verden. Det blir på en måte et slags internt godkjentstempel blant de som skjønner spøken: «Hehe, vi later som om vi har en masse fordommer, men det er bare fordi vi skjønner hvor håpløse disse fordommene er, altså».

Fordommer er noe skitt, Brüno er nesten bare på gøy.

«Brüno» har premiere den 10.juli

Personvernpolicy