Bare én politimester igjen i forbundet

Arne Johannessen har bare én politimester i stallen, av landets totalt 27. Bildet er tatt i forbindelse med en politisk streik i Oslo i januar. Foto: Scanpix
Arne Johannessen har bare én politimester i stallen, av landets totalt 27. Bildet er tatt i forbindelse med en politisk streik i Oslo i januar. Foto: Scanpix

<pUtmeldt leder mener politiaksjonene svekker tilliten til politiet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter politimester Anne Rygh Pedersens utmelding fra Politiets Fellesforbund (PF) er bare én politimester nå medlem i fagforeningen.

Pedersen er politimester i Telemark, og har vært sentral i Politiets Fellesforbund (PF) i 21 år. Hun meldte seg onsdag ut av fagforeningen, fordi hun mener aksjonene skader folks tillit til politiet.

– Tillit er helt avgjørende for at politiet skal kunne gjøre en skikkelig innsats i samfunnet. Uten den vil ikke folk stole på oss, og vi vil ikke ha den nødvendige legitimitet, sier Pedersen til TV 2.

Skytterlag bommer

– Vi har hatt godt samarbeid lokalt. Men andre steder rapporteres det om massive sykmeldingsaksjoner. Hele skytterlag har bommet på skytterbanen, og dette er jo en oppførsel som ikke er verdig politiet, sier Pedersen.

Leder i PF, Arne Johannessen, mener Pedersen trekker fram «gamle ting».

– Jeg blir veldig oppgitt over at hun drar fram episoder som skjedde i fjor høst. Det var ved tre-fire tilfeller at skytterlag bommet på skytterbanen, men etter at vi umiddelbart tok fatt i problemet, har det ikke hendt igjen, sier Johannessen til NTB.

– Ikke aksjoner

Johannessen reagerer på at Pedersen begrunner utmeldingen med aksjoner i PF sin regi.

– Som om det skulle være en bevisst strategi fra vår sin side. Det at hun snakker om «massive sykmeldingsaksjoner» er et kraftig overtramp. Vi har nemlig ikke hatt sykmeldingsaksjoner, med unntak av da fem tjenestepersoner ble sykmeldt på én helg i Stavanger, sier Johannessen.

Pedersen sier Johannessen har rett når han sier at PF ikke direkte har oppfordret til sykmeldinger.

– Men PF har skapt en stemning som gir grobunn for aksjoner av forskjellig slag, sier hun.

Ledere vurderer utmelding

Pedersen hevder tvang og ukvemsord blir brukt mot politifolk som ønsker å jobbe overtid.

– Ansatte som har latt seg beordre til overtid har fått en behandling fra andre ansatte som er under enhver kritikk, sier hun til NTB.

Flere ledere i Pedersens politidistrikt vurderer utmelding, sier hun.

Etter at Pedersen meldte seg ut er det bare én av politimesterne i landets 27 politidistrikter som fremdeles er medlem i PF.

Politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo har vært PF-medlem siden 1981, og har ingen planer om å revurdere sitt medlemskap.

– Jeg kommer til å opprettholde mitt medlemskap. Man trenger ikke være enig med fagforeningen sin i alt. Jeg mener man må tåle at det er uenighet og konflikter med staten uten at vi behøver å bryte alle bånd av den grunn, sier Olafsen til NTB.

– Frikjenner toppledelsen

Arne Johannesen mener Pedersen legger alt ansvar for situasjonen i norsk politi på fagforeningen.

– Hun frikjenner politiske myndigheter og toppledelsen i norsk politi. Det synes jeg er veldig spesielt. Men jeg er veldig lei meg for at hun har meldt seg ut, det må jeg bare innrømme, sier Johannessen til TV 2.

Pedersen kritiserer også at PF avviste tilbudet som staten la fram tirsdag. Hun mener mange ville hatt god fordel av det tilbudet som forelå.

Ap-politiker

Pedersen har vært politimester i Telemark siden april 2008. Hun er arbeiderpartipolitiker, og fra oktober 2005 var hun statssekretær i Justis- og politidepartementet, inntil hun trakk seg fra stillingen i februar 2007. Før hun ble statssekretær i justisdepartementet var Pedersen leder for politiets operasjonssentral i Vestfold.

– Politikerne ønsker ikke å mene noe om denne saken, får NTB beskjed om fra Justis- og politidepartementets pressevakt. (©NTB)

Personvernpolicy