Urinsky truer over Roskilde

Tørt og varmt vær i Roskilde. (Foto: Scanpix)
Tørt og varmt vær i Roskilde. (Foto: Scanpix)

<pRoskilde-deltakernes piss skaper urinsky.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag starter Roskilde-festivalen for fullt, og festivalområdet tar imot titusenvis av solglade publikummere. Væskeinntaket er høyt, og væsken skal også ut igjen.

Når det også er så tørt i luften som det er i år, virvler festivalfolket opp store støvskyer. Støvet er ifølge Politiken.dk en blanding av fine partikler fra sand, grus, leire og ikke minst urin fra gjestene.

Den danske nettavisen skriver at det samme var tilfellet i 2006, og da fikk fenomenet tilnavnet «urinskyen». Resultatet var at flere av gjestene gikk med et tørkle foran munnen for å unngå innånding av partiklene.

Det er fremdeles ikke tilfellet i år, men ifølge det meteorologisk institutt i Danmark er urinstøvet så omfattende at det blir virvlet opp i luften og båret utover det meste av Sjælland. Faktisk viser DMIs modeller at støvet fra Roskilde kan nå så langt som til Jylland.

Urinstøvet er imidlertid ikke farlig.

- Bortsett fra at det er ekkelt og lite lekkert, er det ingenting å uroe seg over, sier professor og overlege Peter Skinhøj ved Rigshospitalet til Politiken.dk.

- Det som kan finnes av ulumskheter i urin vil enten dø av uttørking, eller være i så små doser at de ikke vil utgjøre noen åpenbar risiko for infeksjon via luftveiene, sier han.

Personvernpolicy