- Arfan Bhatti pågrepet av PST

- Arfan Bhatti pågrepet av PST
- Arfan Bhatti pågrepet av PST

<pSkal ha brutt meldeplikten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arfan Q. Bhatti skal for kort tid siden igjen ha blitt pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste. Det melder avdelingen gjennom sin kanal på nettsamfunnet Twitter.

- Jeg kan bekrefte at Bhatti er pågrepet fordi han har brutt vilkårene for meldeplikten, sier fungerende informasjonsdirektør Martin Bernsen i PST til ABC Nyheter.

Bhatti ble pågrepet i sitt hjem mellom klokka 18 og 18.30 i kveld. Han blir framstilt for varetektsfengsling i morgen.

Dette er imidlertid ikke endelig avklart. Bernsen opplyser at det er påtalemyndigheten som skal avgjøre om bruddet på meldeplikten er alvorlig nok til at det danner grunnlag for ny fengsling av Bhatti.

Slapp ut for fem dager siden

Bernsen vil verken bekrefte eller avkrefte om Bhatti i forkant fikk en advarsel om å overholde meldeplikten.

- Vilkårene var at han skulle melde seg, men de vilkårene har han brutt. Derfor arresterte vi ham, sier Bernsen.

Det er bare fem dager siden Bhatti ble sluppet ut av varetekt etter nesten tre år bak murene. Han ble frigitt mot å melde seg daglig, men han skal ha vært for sein med å melde seg onsdag, ifølge TV2.

PST overreagerer

Bhattis forsvarer John Christian Elden stiller seg uforstående til pågripelsen og mener politiet overreagerer.

– Politiet kom hjem til Bhatti fordi han ikke hadde meldt seg og fant ham hjemme. Istedenfor å konstatere at han var hjemme, valgte politiet å slå på stortromma og pågripe ham, sier Elden til NTB.

Han mener at et slikt brudd på meldeplikten normalt ikke er noe pågripelsesgrunnlag.

– Politiet burde ha nøyd med seg å konstatere at alt var i orden og ikke lage sirkus.

Elden tror Bhatti blir løslatt i løpet av kvelden

– Jeg blir overrasket hvis han blir sittende i politiets varetekt, sier han til Nettavisen.

Over 1.000 dager i varetekt

Bhatti ble sluppet ut fra fengsel fredag for snart to uker siden, etter at Borgarting lagmannsrett avviste politiets krav om at han burde sitte i varetekt til neste straffesak mot ham kommer opp.

Han hadde sittet varetektsfengslet i 1.036 dager, helt siden den såkalte terrorsaken ble rullet opp av PST i 2006. Han ble pågrepet fordi politiet mistenkte ham for å ha planlagt et terrorangrep.

Bhatti ble frikjent for terrortiltalen i tingretten. Men lagmannsretten dømte ham til åtte års forvaring for drapsforsøk, en dom som senere ble opphevet av Høyesterett fordi den mente lagmannsretten hadde gjort en saksbehandlingsfeil.

Lagmannsretten, som løslot Bhatti fra varetekt, mener det er fare for at Bhatti på nytt vil begå straffbare handlinger og det er bakgrunnen for at han er ilagt daglig meldeplikt.

- Twitter en del av åpenheten

Bernsen vil ikke kommentere utspillet fra Elden.

- Elden kaller det et sirkus. Hans kommentarer kan kanskje forstås i lys av at dere velger å kunngjøre pågripelsen på Twitter?

- Det får du spørre Elden om. Twitter er en god kanal å få ut budskapet raskt, og det ble oppfattet veldig raskt av media. Det er en infofaglig vurdering som vi har gjort, og det ligger også til det at dette ville bli kjent. Vi linker til både gode og dårlige nyheter fra PST, det er også en del av den åpenheten vi har innført hos oss, sier Bernsen.

ABC Nyheter følger saken.

Personvernpolicy