Her demonstrerer de mot «livsfarlige» fly

DEMONSTRERTE: Idris Ahmed var en av de som demonstrerte mot det han betegner som dårlig flysikkerhet.
DEMONSTRERTE: Idris Ahmed var en av de som demonstrerte mot det han betegner som dårlig flysikkerhet.

<pSinte komoreanere protesterte onsdag på flyplassen Charles de Gaulle i Paris over dårlige fly mellom Jemen og Komorene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrikes store komoreanske samfunn befant seg i sorg etter at Airbus-flyet A310 krasjet i Indiahavet på Afrikas østkyst tirsdag. Og nå lurer alle på om flyet der de 153 personene befant seg i var sikkert nok.

Protestantene gjorde boardingen på et Yemenia-fly til Sanaa i Jemen på Charles de Gaulle vanskelig og flyet ble 40 minutter forsinket. Kun 60 av de opprinnelige 160 passasjerene var om bord i flyet.

- Noen passasjerer kom seg gjennom. Jeg gjorde det ikke. Men jeg er ikke sint for at de blokkerte flygningen. Kanskje reddet de livet mitt ved å gjøre nettopp dette, sier fransk-komoreaneren Ahmed Hamidou til AFP.

Byttet til eldre flytype

Ulykkesflyet som krasjet i går forlot Paris mot Sanaa og mellomlandet i Marseille. I Sanaa ble det moderne A330-flyet byttet ut mot et eldre fly, en A310, for å fortsette reisen mot Afrika og Komorene.

Protestantene demonstrerer mot hva de betegner som «beklagelige flyforhold» som de må reise i utenfor europeisk luftrom og krever at Yemenia blir tvunget til å følge EUs sikkerhetsregler for hele reisen.

- Vi advarte komoreanske og franske myndigheter at det kom til å skje en katastrofe, men ingen hørte på oss, sier den komoreanske samfunnslederen Soilhi Mze til AFP.

- Hvordan kan vi la franske borgere reise fra Paris til Sanaa i sømmelige fly og så la de ende opp i et dødelig fly fra Sanaa til Moroni, undrer Marseille-politiker Nassardine Haydari.

En av demonstrantene sier følgende:

- Vi vil at Komorene skal vise ansvar. Som jeg sa i går så ønsker vi ikke flere kister på reisen. Vi vil ikke ha Yemenia lenger, konkluderer Idris Ahmed.

Les også: - Står bra til med jenta som overlevde

- I forskriftsmessig stand

Yemenia avviser på det sterkeste at flyet var i dårlig stand.

- Vi gjennomfører strenge rutiner for å forsikre oss om at våre fly er i fullstendig stand med regelmessig vedlikehold i tråd med internasjonale standarder, hevder flyselskapet.

- Vi ville aldri tillatt at et av våre fly tar av uten at det var i forskriftsmessig stand.

Likevel uttalte den franske transportministeren tirsdag at franske inspektører fant i 2007 flere feil på flyet, en Airbus A310-300, og at flyselskapet er under streng observasjon av EU.

- Flyet har ikke etter dette vært i Frankrike, konkluderte Dominique Bussereau ifølge AFP.

Personvernpolicy