Zelaya trues med arrest om han drar hjem

Dette vil møte Manuel hvis han prøver å komme seg inn i sitt tidligere hjem. Foto: Eduardo Verdugo/AP/Scanpix.
Dette vil møte Manuel hvis han prøver å komme seg inn i sitt tidligere hjem. Foto: Eduardo Verdugo/AP/Scanpix.

<pDen avsatte presidenten Manuel Zelaya sa tirsdag at han reiser tilbake til Honduras torsdag, selv om interimsregjeringen truer med å arrestere ham.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zelaya samlet tirsdag internasjonal støtte i FN og Organisasjonen av amerikanske stater, og kunngjorde at han blir fulgt tilbake til Honduras av Argentinas president Cristina Fernández, Ecuadors president Rafael Correa, OAS’ generalsekretær José Miguel Insulza og presidenten i FNs hovedforsamling, Miguel D’Escoto.

Med kunngjøringen er konflikten i ferd med å nå et klimaks. Det er kommet klare signaler om at Zelaya blir pågrepet om han reiser hjem, og interimspresident Roberto Micheletti avviser å gi etter for det internasjonale presset om å gå av.

– Jeg ble utnevnt av kongressen, som representerer det honduranske folk, Ingen kan tvinge meg til å gå av med mindre jeg krenker landets lover, sier Micheletti i et intervju med Associated Press.

Grove anklager

Den midlertidige justisministeren Luis Alberto Rubi sier at Zelaya blir arrestert om han setter foten på honduransk jord, og at han kan fengsles i 20 år for maktmisbruk.

Michelettis utenriksminister Enrique Ortez anklaget Zelaya for å ha latt narkotikasmuglere transportere kokain gjennom landet til USA.

I Tegucigalpa samlet flere tusen mennesker seg tirsdag med blå og hvite honduranske flagg i sentrum av byen for å gi sin støtte til Micheletti, dagen etter at de militære slo hardt ned på demonstranter som protesterte mot kuppet søndag, da Zelaya ble sendt i eksil til Costa Rica.

Interimsregjeringen kunngjorde onsdag at den sender en delegasjon bestående av politikere, forretningsfolk og advokater til Washington for å prøve å forklare situasjonen for en kritisk Obama-administrasjon.

Internasjonal fordømmelse

Kuppet er møtt med unison fordømmelse i utlandet.

FNs hovedforsamling vedtok en enstemmig resolusjon til støtte for Zelaya, dagen etter at kuppet ble fordømt av OAS, Riogruppen av latinamerikanske og karibiske land og ALBA, sammenslutningen av radikale latinamerikanske land som ble opprettet av Venezuelas president Hugo Chávez.

Også USA og konservative presidenter som Colombias Alvaro Uribe, fordømmer kuppet som de frykter kan bli et eksempel til etterfølgelse på et kontinent som endelig hadde lagt bak seg epoken med militærdiktaturer.

Omstridt

Men hjemme i Honduras er Zelaya en langt mer omstridt figur etter at han dreide mot venstre selv om han ble valgt som konservativ kandidat i 2005.

Han la seg ut med de militære og den politiske eliten med sin tilnærming til Chávez, og de benyttet anledningen til å styrte ham da han trosset høyesterett og ville arrangere folkeavstemning om endringer i grunnloven som ville åpne for at han kunne stille til enda en periode som president.

Meningsmålinger viste at oppslutningen om ham er sunket til 30 prosent, og mange som deltok i demonstrasjonen mot ham tirsdag, sa at utlandet hadde misforstått situasjonen og at det var Zelaya som brøt loven.

– Vi mener han burde settes i fengsel. I utlandet har alle hørt hans versjon, men ingen har hørt på resten av folket, sa hotellarbeider Adela Guevara.

Zelaya økte minimumslønnen, delte ut kontanter til enslige mødre og frø og gjødsel til småbøndene, men han kritiseres for ikke å ha gjennomført mer fundamentale systemendringer i et av de fattigste landene i Latin-Amerika.

Forhandlinger

Tirsdag åpnet Zelaya selv for et mulig kompromiss da han sa at han ikke lenger hadde ønske om å stille til gjenvalg. I stedet ønsker han bare å komme hjem for å fullføre sin periode som utløper i januar.

Det kan bli forhandlinger når han onsdag reiser til Washington for samtaler med den amerikansk ledelsen, samtidig som kuppmakerne sender sin delegasjon til Washington.

– Det må nok ende med en eller annen form for forhandlinger. For det internasjonale samfunnet er den beste løsningen at han kommer hjem og fullfører de siste månedene av sin periode, og deretter går av, sier Shannon O’Neil ved Council of Foreign Relations. (©NTB)

Personvernpolicy