StatoilHydro bød - men tapte

En irakisk tjenestemann legger høytidelig inn en forseglet konvolutt med de irakiske betingelsene for utvinning av oljefeltene i Irak. Shell og Exxon Mobil vant denne runden. Foto: AFP
En irakisk tjenestemann legger høytidelig inn en forseglet konvolutt med de irakiske betingelsene for utvinning av oljefeltene i Irak. Shell og Exxon Mobil vant denne runden. Foto: AFP

<pVille inn i oljefelt i Irak.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

StatoilHydro fikk ikke servicekontrakten da de la inn bud på oljefeltet Vest-Qurna ved byen Basra i Sør-Irak. Selskapet mener likevel de har en framtid i landet.

StatoilHydro deltok i budrunden sammen med Maersk i et konsortium ledet av Repsol. Det var fem konsortier som bød på feltet.

– StatoilHydro har valgt å konsentrere oss om Vest-Qurna i første budrunde. Dette feltet ble etter en helhetsvurdering ansett som mest attraktivt for oss, og det viste seg i budrunden av dette også var feltet med sterkest konkurranse, sier pressekontakt Mari Dotterud til NTB.

Iraks oljeminister Hussain al-Shahristani kunngjorde kort tid etterpå at det beste budet var lagt inn av Exxon Mobil og Shell.

Selskapene valgte imidlertid å trekke seg da myndighetene ikke ville betale den minsteprisen de hadde bedt om for å utvinne olje fra Vest-Qurna.

Shahristani tilføyde at de utenlandske selskapene som har lagt inn bud, må legge inn nye bud på fem av de seks aktuelle oljefeltene.

Store sprik

Budrunden var ikke ulik de sju forutgående budrundene tirsdag.

– Det viste seg å være stort sprik mellom irakiske forventninger og selskapers vilje til å by med lav pris per fat økt produksjon. Dette resulterte i at flere felt ikke ble tildelt noen servicekontrakt i budrunden, sier Dotterud.

Servicekontraktene i Irak handlet i stor grad om å få en fot innenfor i Irak, men StatoilHydro tror ikke løpet er kjørt for selskapets muligheter i landet.

– Vi har et langsiktig perspektiv på muligheter i Irak. Vi vil nå evaluere første runde og vil fortsatt se etter gode forretningsmuligheter i Irak.

Direktesendt

Vest-Qurna er med sine anslåtte reserver på 8,6 milliarder fat olje det nest største av de seks oljefeltene Iraks myndigheter hadde lagt ut på anbud tirsdag. I tillegg var to gassfelt med i budrundene.

Budrundene ble direktesendt på TV, der avgjørelsene etter planen skulle ha blitt tatt der og da. På slutten av dagen var bare én av servicekontraktene avklart. Det var det største oljefeltet, Rumaila, som med sine reserver på 17,6 milliarder fat skal utvinnes av britiske BP og kinesiske CNPC.

– Budene besto av to hovedelementer: Hvilken volumøkning de kunne forvente på feltets produksjon og dernest hvor mye selskapene ville ha betalt per fat olje for å oppnå dette, forklarer Dotterud. (©NTB)

Personvernpolicy