Russland og Aserbajdsjan enige om gass

Russlands president Dmitrij Medvedev (til venstre) og hans aserbajdsjanske kollega Ilham Alijev utveksler protokoller etter å ha undertegnet en gassavtale i Aserbajdsjans hovedstad Baku mandag. Gassavtalen innebærer ifølge bransjefolk at Russland styrker dermed sin innflytelse over energisektoren i det tidligere Sovjetunionen. Vestlige gassimportører kan bli taperne. Foto: REUTERS / Vladimir Radjonov / SCANPIX
Russlands president Dmitrij Medvedev (til venstre) og hans aserbajdsjanske kollega Ilham Alijev utveksler protokoller etter å ha undertegnet en gassavtale i Aserbajdsjans hovedstad Baku mandag. Gassavtalen innebærer ifølge bransjefolk at Russland styrker dermed sin innflytelse over energisektoren i det tidligere Sovjetunionen. Vestlige gassimportører kan bli taperne. Foto: REUTERS / Vladimir Radjonov / SCANPIX

<p«Et tilbakeslag for vestlige importører.»</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland har inngått en ny avtale med Aserbajdsjan om leveranse av naturgass. Russerne styrker dermed sin innflytelse over energisektoren i den tidligere Sovjetunionen.

Den russiske gassgiganten Gazprom skal fra 1. januar 2010 kjøpe 500 millioner kubikkmeter gass per år fra den aserbajdsjanske staten. Avtalen om dette ble undertegnet i nærvær av presidentene i de to land i Aserbajdsjans hovedstad Baku mandag.

Avtalen betegnes som et tilbakeslag for vestlige importører som har forsøkt å finne et alternativ til Russland som leverandør av energi. Den skaper ny usikkerhet rundt det såkalte Nabucco-prosjektet om en gassrørledning fra Kaspihavet direkte til Vest-Europa.

Og avtalen er bare begynnelsen, sa Russlands president Dmitrij Medvedev etter seremonien.

– Jeg tror vi kan bygge videre på dette og utvide volumet etter hvert, framholdt han overfor pressefolk i Baku.

Gazprom-sjef Aleksej Miller sa at gassen som nå skal kjøpes fra Aserbajdsjan, vil gå til innenlandsk forbruk i Russland. President Medvedevs aserbajdsjanske kollega Ilham Alijev var også til stede ved seremonien der avtalen ble undertegnet. (©NTB)

Personvernpolicy