150 år i fengsel

150 år i fengsel er beholdningen for Bernard Madoff etter at han ble kjent skyldig for bedrageri. Foto: AP
150 år i fengsel er beholdningen for Bernard Madoff etter at han ble kjent skyldig for bedrageri. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBernard Madoff ble syndebukk for finanskrisen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Bernard Madoff
* Bernard Lawrence «Bernie» Madoff ble født i bydelen Queens i New York den 29. april 1938.
* Madoff drev fra 1960 finansselskapet Bernard L Madoff Investment Securities LLC.
* Den 11. desember 2008 ble han pågrepet av det føderale politiet FBI, mistenkt for bedrageri.
* Da rettssaken startet i New York den 12. mars 2009, sa Madoff seg skyldig i elleve tiltalepunkter, deriblant bedrageri og hvitvasking av penger. Mandag ble han dømt til 150 års fengsel. (©NTB)
Fakta: Disse kjendisene ble lurt av Madoff
* Finansmannen Bernie Madoff (71) ble mandag dømt til 150 års fengsel etter å ha lurt flere tusen personer og selskaper inn i et gigantisk pyramidespill. Dette er noen av de mest kjente ofrene:
* Regissør Pedro Almodóvar
* Skuespiller Kevin Bacon
* Fjernsynsvert Larry King
* Spanias rikeste kvinne Alicia Koplowitz
* Senator Frank Lautenberg
* Skuespiller John Malkovich
* Regissør Steven Spielbergs stiftelse
* Nobelprisvinner Elie Wiesels stiftelse
* Fred Wilpon og Saul Katz, eierne av baseballklubben New York Mets
* Mort Zuckermann, eier av avisa New York Daily News
* Selskapene Banco Santander, Royal Bank of Scotland og BNP-Paribas
(Kilder: TT, AFP) (©NTB)

Den amerikanske finansmannen Bernard Madoff er dømt til 150 års fengsel for bedrageri. Dommen ble ønsket velkommen med jubel fra ofre som var til stede i salen.

Madoff fikk den strengeste straff USAs lover åpner for i saker av denne typen. 71-åringen sa under rettsmøtet mandag at han er lei seg for gigantsvindelen han har stått bak.

– Jeg etterlater min familie en skammens arv. Jeg er ansvarlig for store lidelser og lever i en tilstand av pinsel, sa Madoff.

– Det finnes ingen unnskyldning for mine handlinger, og jeg forventer ikke deres tilgivelse, sa han så, vendt mot sine ofre.

Madoff sto bak et verdensomspennende pyramidespill der tusenvis av investorer tapte til sammen rundt 418 milliarder kroner. Han innrømmet straffskyld i mars i år og har sittet fengslet siden da.

«Djevelske» forbrytelser

Dommer Denny Chin fulgte påtalemyndighetens påstand og ga Madoff den strengest mulige straffen. Han betegnet Madoffs forbrytelser som «usedvanlig djevelske» da han kunngjorde straffen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er snakk om et fullstendig brudd på alt som heter tillit, sa dommeren.

Forsvarerne hadde lagt ned påstand om en straff på tolv år i fengsel, mens en føderal rådgivningsinstans hadde anbefalt 50 år.

Flere av ofrene for bedrageriet insisterte på sin side om at Madoff måtte få en streng straff, og dommeren sa den strenge straffen var symbolsk viktig for gjengjeldelsens, avskrekkingens og ofrenes skyld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må sende et signal her om at herr Madoffs forbrytelser er usedvanlig onde, og at denne formen for manipulering av finanssystemet ikke er noe som bare skjer på papiret, men noe som har enorme konsekvenser, sa Chin.

Kjendisofre

Blant pyramidespillets ofre var hollywoodkjendiser, politiske størrelser, store finansinstitusjoner og flere veldedige stiftelser. Flere selskaper måtte begjære seg konkurs da Madoffs korthus raste sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Livet har vært et helvete på jord. Det føles som et mareritt som vi aldri våkner fra, sa Carla Hirshhorn til retten før straffeutmålingen.

– Han stjal fra de rike. Han stjal fra de fattige. Han stjal fra mellomsjiktet. Han var blottet for verdier, sa Tom Fitzmaurice.

Madoffs finansimperium møtte sitt endelikt da det føderale politiet FBI i desember i fjor.

Før den tid var han kjent som en pålitelig finansmann med et aldri så lite snev av kong Midas i seg: Selv om børsmarkedet svingte opp og ned, kunne hans klienter alltid regne med et stort utbytte. Men det hele var et stort bedrageri. (©NTB)