- Keisersnitt endrer barns DNA

ENDRER DNAet: Svenske forskere har funnet mulig forklaring på hvorfor barn som er født ved keisersnitt, er mer utsatt for visse sykdommer, som astma, kreft og diabetes, senere i livet. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
ENDRER DNAet: Svenske forskere har funnet mulig forklaring på hvorfor barn som er født ved keisersnitt, er mer utsatt for visse sykdommer, som astma, kreft og diabetes, senere i livet. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pKan være noe av forklaringen på hvorfor keisersnitt-barn er mer utsatt for sykdommer senere i livet, mener svenske forskere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruken av keisersnitt har økt kraftig i løpet av de siste tiårene. I fjor var over 17 prosent av alle fødsler i Norge keisersnitt. På slutten av 60-tallet var andelen bare 1,6 prosent.

Samtidig har flere studier de senere årene vist en sammenheng mellom bruk av keisersnitt og helseproblemer senere i livet. Blant annet har man sett at keisersnitt gir økt astmarisiko.

Nå har forskere ved Karolinska Institutet (KI) i Sverige kommet frem til at barn som fødes med keisersnitt får en annerledes oppbygning av DNA (arvemassen) i de hvite blodlegemene, sammenlignet med barn som fødes vaginalt.

Dette har de kommet frem til ved å ta blodprøver fra nyfødte barns navlestrenger, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi synes det er en banebrytende oppdagelse at keisersnitt kan påvirke arvemassen. Før har man bare snakket om korttidsrisikoen for moren og barnet, sier professor og barnelege ved KI, Mikael Norman, ifølge avisen.

- Mulig forklaring på helseproblemer

Forsker og lege Mette Christophersen Tollånes som jobber ved Medisinsk fødselsregister og Laboratorium for klinisk biokjemi i Bergen, har studert den økende bruken av keisersnitt både i Norge og i utlandet. I forrige uke advarte hun mot den stadig økende bruken av keisersnitt, både av hensyn til mors og barns helse.

Tollånes synes den svenske studien er veldig interessant.

- Vi har sett at det ser ut som det er en sammenheng mellom keisersnitt og dårligere helse senere i livet, men vi har ikke hatt noen sikre forklaringer på hvorfor, bare teorier.

- Dette er en mulig forklaring, derfor er studien veldig spennende, sier hun til ABC Nyheter.

Stressnivå kan være avgjørende

De svenske forskerne tror forskjeller i barnas stressnivå ved fødselen kan være avgjørende. Ved en vaginal fødsel bygges stresset gradvis opp og alle barnets forsvarssystemer er fullt aktiverte.

Mens ved et keisersnitt er barnet helt uforberedt – stresset kommer veldig plutselig.

- Det finnes dyreeksperimenter som viser at negativt stress kan programmere avkommet, noe som senere i livet kan spille en rolle for risikoen for å rammes av sykdommer, sier Norman.

Grunnen til at DNA programmeres annerledes hos keisersnittbarn er ikke helt klarlagt, og flere studier må til for å avklare fødselstressets betydning og hvilke spesifikke gener som påvirkes.

- Fødselen er et veldig viktig for aktivering av ulike gener og avstengning av andre gener. Å endre på forutsetningene med et planlagt keisersnitt kan være en tidlig mekanisme som omprogrammerer DNA i de hvite blodlegemene. En omprogrammering kan på sin side øke risikoen for senere immunologiske sykdommer, sier Norman til Svenska Dagbladet.

Han vil likevel ikke fraråde slike inngrep, men håper av funnet kan bidra i debatten om bruk av planlagte keisersnitt, fordi man får et mer nyansert syn på inngrepet.

Personvernpolicy