Trapper ned i Irak

Irakiske politimenn passer på demonteringen av en sikkerhetsmur i Bagdad. USA trapper nå ned sin militære virksomhet i Irak, og mange frykter at landets egne sikkerhetsstyrker ikke er klare til å overta amerikanernes oppgaver. Foto: REUTERS / Bassim Shati / SCANPIX
Irakiske politimenn passer på demonteringen av en sikkerhetsmur i Bagdad. USA trapper nå ned sin militære virksomhet i Irak, og mange frykter at landets egne sikkerhetsstyrker ikke er klare til å overta amerikanernes oppgaver. Foto: REUTERS / Bassim Shati / SCANPIX

<pUSA trapper ned sin militære virksomhet i Irak. Fra månedsskriftet skal amerikanske soldater ikke lenger kontrollere sikkerheten i større irakiske byer, men må holde seg på basene sine. Irakerne er delte i sitt syn på endringen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mosul nord i landet er en av de irakiske byene som fortsatt herjes av vold. Haitham Nief, som kjører drosje i Mosul, tror sikkerheten blir bedre når amerikanerne er borte. Han ser for seg at volden flytter bort, sammen med de utenlandske soldatene.

– Hvis noen ønsker å slåss mot amerikanerne, kan de dra til leirene deres og gå til angrep der, sier Nief.

Andre irakere håper militær nedtrapping vil føre til økonomisk oppblomstring.

«Amerikanernes skyld»

– Det finnes ikke liv her, og det er amerikanernes skyld, sier Ahmed Salih som før jobbet som sjauer på det den gang travle Dawasa-markedet i Mosul.

– Vi er desperate, vi har ikke jobb, vi tjener ikke penger, vi har ingen ting, klager han.

Men selv om mange byfolk i Irak er glade for at de amerikanske soldatene forsvinner fra gatebildet, tviler de også på om landets egne sikkerhetsstyrker er klare til å overta amerikanernes oppgaver. Regjeringen hevder at hæren er klar til å møte utfordringene.

Regjeringshæren kan imidlertid ikke løse oppgaven alene, den må ha hjelp fra politiet. Og ryktene går om at politifolk er i lommene på politikerne, eller at de politiske partienes egne militsstyrker vil forsøke å fylle noen av tomrommene amerikanerne etterlater seg.

Vanskelig rollebytte

Enkelte amerikanske soldater ser også med en viss skepsis på den nye rollen de er tildelt i Irak, selv om den hyppigste kommentaren er den enkle «ordre er ordre».

– Det blir vanskelig å trekke seg tilbake fra stedene der ting virkelig skjer, sier løytnant Dan Wagner.

– Jeg vil ut på oppdrag, og det vil guttene jeg er sjef for også, men vi må bare innstille oss på at det blir annerledes, tilføyer Wagner.

Han og andre offiserer gjentar den vel innarbeidede frasen om at «irakerne leder selv innsatsen nå».

Irakiske myndigheter har oppnevnt et eget utvalg som skal vurdere krav om erstatning fra folk som hevder de er påført skade som følge av amerikanske militæroperasjoner siden årsskiftet. Dette er ledd i de omfattende endringene som nå finner sted i Irak. (©NTB)

Personvernpolicy