Advarer Siv Jensen mot å provosere LO

Politikken kommer til å avgjøre samarbeidsklimaet mellom LO og en eventuell Frp-regjering, sier LO-leder Roar Flåthen, som advarer Siv Jensen mot å provosere LO. Foto: Knut Falch / SCANPIX
Politikken kommer til å avgjøre samarbeidsklimaet mellom LO og en eventuell Frp-regjering, sier LO-leder Roar Flåthen, som advarer Siv Jensen mot å provosere LO. Foto: Knut Falch / SCANPIX

<pPolitikken kommer til å avgjøre samarbeidsklimaet mellom LO og en eventuell Frp-regjering. LO-leder Roar Flåthen advarer Siv Jensen mot å provosere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvordan kommer LO til å samarbeide med en Fremskrittsparti-regjering? Det har alle LO-medlemmer som stemmer Frp krav på å få vite før valget.

Da NTB snakket med Frp-leder Siv Jensen under valgkampforberedelsene i Bø i Telemark denne uka, hadde hun denne utfordringen til LO-leder Roar Flåthen. Jensen går for det meste under kallenavnet «statsminister» i egne kretser om dagen. Hun er klar til å styre troppene gjennom valgkampen og inn i regjeringskontorene, skal vi tolke den massive mobiliseringen som drives i Frp-land.

– Jeg har ikke noe imot å snakke med Siv Jensen, og LO vil ikke ha noen problemer med å snakke med en borgerlig regjering. Men skulle de føre en politikk som øker arbeidsgivernes makt på bekostning av arbeidstakerne, så vil det virke veldig provoserende. Det kan sette hele den norske trepartsmodellen i fare, svarer Flåthen.

Klar for ferie

Roar Flåthen er sitt sedvanlige og beherskede jeg da han tar imot på kontoret øverst i Folkets Hus på Youngstorget i et stekende Sommer-Oslo. Han har ting på hjertet før han går ut i en måneds sommerferie. Det stunder mot stortingsvalg. De rødgrønne har for lengst mistet flertallet, ifølge målingene.

Flåthen forbereder valgkampen med å sende ut 41 spørsmål om arbeidsliv, rettigheter og sosial profil til alle de politiske partiene. Svarene skal sammenfattes i LOs velgerguide, ment å veilede medlemmene gjennom den politiske labyrinten.

Det vil ikke komme som noen bombe på noen om det er Arbeiderpartiet som kommer best ut av det når fristen går ut i midten av august. Da LO gjorde den samme øvelsen i 2005, gadd ikke Frp å svare på spørsmålene en gang.

Med sine snaut 900.000 medlemmer kan LO, som i 2005, bli avgjørende for fortsatt rødgrønt flertall eller regjeringsskifte.

Noe positivt også

– Det er naturlig å stille spørsmålet tilbake til Frp: Hvordan vil en eventuell borgerlig regjering forholde seg til fagbevegelsen? sier Flåthen, som i det offentlige ordskiftet har vært en av Frps fremste kritikere og blant den rødgrønne regjeringens iherdigste forsvarere.

– Hvis de begynner å utfordre de grunnleggende faglige rettighetene til våre medlemmer og undergrave fagbevegelsens fundament, som sentrale forhandlinger og kollektive avtaler, da ber de ikke akkurat om samarbeid, sier han.

Likevel framhever han blant annet Frps næringspolitikk på den positive siden, og framholder at «det er ikke alt av Frps politikk som er uspiselig».

– Frp har standpunkter som vi er enige i. Det gjelder for eksempel å ta i bruk gass, infrastruktur og rammevilkår. Men når det for eksempel gjelder statlig eierskap, vil vi være veldig uenige. Frp ønsker storstilt utsalg av statlige bedrifter, sier han.

Arbeid til alle

Når valgkampen tiltar for alvor senere i sommer, kommer arbeidsledigheten og den økonomiske krisen til å være helt sentrale temaer. Norge kommer bedre ut av det enn sine handelspartnere på de fleste områder. Roar Flåthen krever sin del av æren for nettopp det.

Konstruktivt og ansvarlig samarbeid mellom myndighetene, arbeidsgiverne og fagbevegelsen har vært avgjørende faktorer for at Norge ikke opplever den samme uroen som en rekke europeiske land, mener han.

– En ting er at vi har mye penger, men vi har også den evnen til å samarbeide. Selv om vi kan være uenige og ha forskjellige interesser, klarer vi også å forenes i viktige spørsmål og skape ro, sier Flåthen. (©NTB)

Personvernpolicy