Presidenten søker asyl

Honduras’ president Manuel Zelaya ble søndag pågrepet av soldater.  FOTO: Scanpix
Honduras’ president Manuel Zelaya ble søndag pågrepet av soldater.  FOTO: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMilitæret i Honduras har gjennomført et kupp. President Manuel Zelaya ble søndag pågrepet av soldater i sitt hjem.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om lag 200 soldater gikk til aksjon mot presidentens hjem søndag morgen. Presidentens livvakter kjempet mot soldatene i en halv time før han ble pågrepet, sier Zelaya. Ifølge nyhetsbyrået AP skal han ha blitt dratt ut av sitt hjem kun iført i pyjamas.

Han ble fraktet til en militærflyplass og fløyet til Costa Rica, der han ifølge CNN søkte asyl. Det var ventet at lederen i nasjonalforsamlingen Roberto Micheletti skulle innsettes som midlertidig president.

Zelaya sier han ble kidnappet og utsatt for et militærkupp – det første i Sentral-Amerika siden den kalde krigen.

Etter militæraksjonen tok politiet ifølge øyenvitner i bruk tåregass mot om lag 500 demonstranter som protesterte mot pågripelsen utenfor presidentpalasset, som var omringet av soldater.

– Folk er sinte her, sier demonstranten Boris Vanyas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ber USA om hjelp

Zelaya understreket etter ankomsten til Costa Rica at han fortsatt ser på seg selv som Honduras’ president. Han ba tilhengerne sine kjempe mot kuppet med fredelige midler, samtidig som han ønsker at USA skal kreve at han gjeninnsettes.

USAs president Barack Obama sier han er dypt bekymret for utviklingen i Honduras.

– Jeg ber om at alle politiske og sosiale aktører i Honduras respekterer de demokratiske normene og loven, het det i en uttalelse fra Obama.

EU fordømte søndag aksjon mot presidenten i Honduras. Det samme gjorde Hugo Chávez i Venezuela.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han anklager imidlertid USA for ha hatt en finger med i spillet og sier «yankee-imperiet hadde mye å gjøre» med utviklingen i Honduras. Dette avvises av amerikanske myndigheter.

Gjenvalg

Zelaya ble valgt i 2006 uten mulighet for gjenvalg. Han ønsket derfor folkets godkjenning til å gjøre det mulig for landets president å tjenestegjøre mer enn én fireårsperiode.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den omstridte folkeavstemningen skulle funnet sted søndag. Men den har møtt stor motstand i militæret og er også blitt kjent ulovlig av honduransk høyesterett.

I forrige uke sparket Zelaya, en alliert av Venezuelas president Hugo Chávez, forsvarssjefen i landet. Forsvarssjef Romeo Vasquez hadde nektet å godta presidentens planer om å gjennomføre en rådgivende folkeavstemning.

Presidenten godkjente også forsvarsminister Edmundo Orellanas avgang. Orellana trakk seg etter at militære ledere nektet å distribuere valgurner til søndagens avstemning.

Torsdag stemte høyesterett for å gjeninnsette Vasquez, og hundrevis av soldater samlet seg i hovedstaden Tegucigalpa. (©NTB)