SV: - Svært betenkelig

KRITISK: Bjørn Jacobsen er svært kritisk til å kjøpe jagerfly delvis laget i Israel. Foto: Scanpix.
KRITISK: Bjørn Jacobsen er svært kritisk til å kjøpe jagerfly delvis laget i Israel. Foto: Scanpix.

<pSVs medlem i Forsvarskomiteen mener det er svært betenkelig å kjøpe fly delvis produsert i Israel. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag avslørte ABC Nyheter at Israel er i seriøse forhandlinger med Norges kampflyprodusent Lockheed Martin om å produsere vingene til det moderne jagerflyet. Det får SVs Bjørn Jacobsen til å reagere kraftig.

- Det er klart det er veldig betenkelig hvis det kampflyet Norge kjøper skal være delvis produsert i Israel. Da vil vårt kampflykjøp være med å støtte den israelske våpenindustrien, og det kan ikke «fredsnasjonen» Norge være kjent med, sier Jacobsen til ABC Nyheter.

Les også: Den største gamblingen i USAs historie

Problem begge veier

Også norske våpenprodusenter kjemper om å få kontrakter med Lockheed Martin, og så lenge kampflyet også kan ende opp i Israel, mener Jacobsen dette er svært uheldig.

- Vi har jo i grunnen svært strenge regler for eksport av våpen til land der krig truer. Og det blir jo ingen forskjell om det er et gevær eller et jagerfly det er snakk om. I verste fall kan et «norsk» jagerfly bombe uskyldige sivile i de okkuperte områdene på Gaza og Vestbredden, sier Jacobsen.

- Vi er krigsprofitører

Han har lenge vært klar over denne utfordringen, men ser at den ikke blir mindre hvis det blir slik at Israel skal produsere vingene til F-35.

- Produsentene har jo hele tiden omtalt samarbeidslandene som 7+1, og der er 1 Israel. Nå er det jo sånn at Norge ikke er den snilleste gutten i klassen her. Vi er like mye krigsprofitører som alle andre, sier Jacobsen.

Han mener det absolutt vil føre til vanskeligheter med Norges flykjøp hvis en avtale mellom USA og Israel skulle komme på plass.

Stortinget sa 8. juni ja til å videreføre forhandlingene om kjøp av 56 jagerfly av typen F-35. Israel er nå i forhandlinger om å kjøpe 25 fly av samme type.

Personvernpolicy