Paramilitære legger ned våpnene i Nord-Irland

Dawn Purvis i det nordirske partiet Progressive Unionist Party står sammen med representanter for Ulster Volunteer Force (UVF), som i en erklæring lørdag sa at den har kvittet seg med alle våpen. Foto: REUTERS / Cathal McNaughton /SCANPIX
Dawn Purvis i det nordirske partiet Progressive Unionist Party står sammen med representanter for Ulster Volunteer Force (UVF), som i en erklæring lørdag sa at den har kvittet seg med alle våpen. Foto: REUTERS / Cathal McNaughton /SCANPIX

<pTo probritiske og protestantiske paramilitære grupper i Nord-Irland legger ned våpnene. Det er ikke behov for væpnet kamp, innrømmer de.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først ute med erklæringen var den største og mest kjente gruppen Ulster Volunteer Force (UVF), som i en erklæring lørdag sa at den har kvittet seg med alle våpen.

Rett etter fulgte organisasjonen Ulster Defence Association (UDA), som sier gruppen har begynt arbeidet med å kvitte seg med våpnene.

– Fullført

– Ledelsen i Ulster Volunteer Force og Red Hand Commando bekrefter i dag at den har fullført prosessen med å gjøre materiellet fullstendig og definitivt ubrukelig, heter det i en uttalelse lest opp for journalister i Belfast av en mann som sa han representerte de to gruppene.

Militære, probritiske grupper har vært under hardt press for å kvitte seg med våpnene siden Den irske republikanske hæren IRA kvittet seg med våpnene i 2005.

UVF drepte over 540 mennesker i løpet av årene med væpnet strid, terror og hevn i Nord-Irland. Organisasjonen var den gruppen som drepte flest av de probritiske gruppene.

UDA sier den har begynt arbeidet med å kvitte seg med våpnene sine.

– Kampen er over, sier UDA i en uttalelse.

– Fred og demokrati er sikret, og behovet for væpnet motstand er borte.

Ubekreftet

Sjefen for avvæpningsprosessen i Nord-Irland, den pensjonerte, canadiske generalen John de Chastelain, avslo tidligere i juni å bekrefte rapporter om at UVF og UDA hadde overlevert skytevåpen, ammunisjon og sprengstoff på en hemmeligholdt seremoni.

Men UVF sa lørdag at gruppens ledere hadde samlet sammen hele organisasjonens arsenal og ødelagt det i Chastelains nærvær. Også uavhengige representanter for de protestantiske og katolske folkegruppene i Nord-Irland var til stede da dette ifølge UVF skjedde 12. juni.

Også UDA sier at gruppens representanter for kort tid siden overleverte en uspesifisert mengde våpen til de Chastelain. Flere våpen skal overleveres snart.

Irlands justisminister Dermot Ahern roste i en uttalelse i Dublin arbeidet til avvæpningskommisjonens medlemmer, der Andy Sens fra USA og Tauno Nieminen fra Finland deltar i tillegg til de Chastelain. (©NTB)

Personvernpolicy