Etterlyser politisk forsoning i Irak

En utbrent motorsykkel fraktes bort fra et marked i Bagdad. Minst 13 personer ble drept og 45 såret da en bombe festet på en motorsykkel eksploderte fredag. Foto: REUTERS / Mohammed Ameen / SCANPIX
En utbrent motorsykkel fraktes bort fra et marked i Bagdad. Minst 13 personer ble drept og 45 såret da en bombe festet på en motorsykkel eksploderte fredag. Foto: REUTERS / Mohammed Ameen / SCANPIX

<pIrak blir stadig sikrere, men den politiske situasjonen i landet er fortsatt fastlåst, sier Barack Obama. En voldsbølge rammer Irak få dager før USAs tilbaketrekning.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn 200 personer er drept i flere angrep i Irak den siste uka, bare dager før USAs kampstyrker skal trekke seg ut av byene i landet.

Minst 19 mennesker er drept og mange såret i en bombeeksplosjon på et marked i Iraks hovedstad Bagdad fredag.

Til tross for den siste bølgen av angrep har sikkerhetssituasjonen i Irak forbedret seg kraftig, slo USAs president Barack Obama fast fredag.

Den største utfordringen i Irak er å finne en løsning på den politiske konflikten mellom sjiitter, sunnier og kurdere, sier han. Om de tre folkegruppene kan enes om et politisk forlik, vil det ifølge Obama være mulig å styrke sikkerheten ytterligere.

Bombe på motorsykkel

USAs president Barack Obama, som fredag møtte Tysklands forbundskansler Angela Merkel (t.v.), etterlyser politisk forsoning.USAs president Barack Obama, som fredag møtte Tysklands forbundskansler Angela Merkel (t.v.), etterlyser politisk forsoning.

Bomben som eksploderte fredag, var plassert på en motorsykkel, opplyser politiet. Men ingen fattet mistanke til kjøretøyet på markedet i Bab al-Sheikh-området i sentrum av Bagdad, fordi motorsykler er blant de vanligste handelsvarene her. Bomben eksploderte da markedet var fullt av folk.

– Mennesker brant, og det lå døde kropper over alt, sier 34 år gamle Omar Hashim, som hadde dratt til markedet med en venn for å selge en motorsykkel.

– Først sprang vi vår vei, men så dro vi tilbake for å hjelpe til, sier han.

Angrepene de siste dagene gir irakerne grunn til å frykte en ny voldsbølge når de amerikanske styrkene om få dager skal ut av alle irakiske byer.

Mange angrep

Fredagens eksplosjon skjedde to dager etter at mer enn 70 mennesker mistet livet i et bombeangrep i Bagdad-området Sadr-byen.

Torsdag ble en irakisk soldat drept og 13 mennesker såret, da en bombe eksploderte på en parkeringsplass i byen Mosul nord i Irak. Fire av de sårede var politifolk, opplyste talsmenn for politiet.

Samme dag ble en livvakt skadd, da væpnede menn iført militære uniformer angrep en bilkolonne i Mosul-området. En framtredende dommer som satt i en av bilene, kom ikke til skade i angrepet.

Og sist lørdag ble minst 73 mennesker drept av en kraftig bilbombe utenfor en moské i Kirkuk-provinsen.

Tilbaketrekning

Fredagens bombeangrep kom samtidig som de amerikanske styrkene forbereder tilbaketrekningen fra Irak. Innen utgangen av 2011 skal de amerikanske styrkene være helt ute av Irak.

Men allerede førstkommende tirsdag skal amerikanske styrker ha trukket seg ut av Iraks byer. De 130.000 soldatene skal i stedet oppholde seg på amerikanske baser rundt om i landet og kun bistå irakiske politi- og sikkerhetsstyrker ved behov.

Til tross for at statsminister Nuri al-Maliki har bedyret at hans sikkerhetsstyrker kan forsvare befolkningen, gjør rekken av angrep den siste tiden at irakere nå spør seg om det faktisk stemmer.

Og også amerikanske og irakiske tjenestemenn har advart om en økning i dødelige angrep når amerikanerne trekker seg ut av byene. (©NTB)

Personvernpolicy