Krigskorset gjeninnføres

Gunnar Sønsteby er den eneste som har Krigskorset i dag. Nå gjeninnføres ordenen, og fra nå kan den også tildeles personer som deltar i dagens utenlandsoperasjoner. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og Gunnar Sønsteby informerte fredag om bakgrunnen for at Krigskorset gjeninnføres. Foto Per Løchen / SCANPIX
Gunnar Sønsteby er den eneste som har Krigskorset i dag. Nå gjeninnføres ordenen, og fra nå kan den også tildeles personer som deltar i dagens utenlandsoperasjoner. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og Gunnar Sønsteby informerte fredag om bakgrunnen for at Krigskorset gjeninnføres. Foto Per Løchen / SCANPIX

<pOrdenen Krigskorset, som tildeles for innsats under militære operasjoner, blir gjeninnført. Ingen har fått Krigskorset siden 1949.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Krigskorset med sverd er den høyest rangerte orden som kan tildeles for heltemodig innsats i militære operasjoner. Derfor er dette en viktig milepæl for å anerkjenne og hedre våre soldaters innsats før og nå, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Ordenen ble innstiftet av London-regjeringen i 1941. Den er tidligere blitt tildelt 273 personer, både norske og utenlandske, for fremragende innsats under 2. verdenskrig. Siste gang ordenen ble tildelt var i 1949.

Strøm-Erichsen sier at Krigskorset fra nå av ikke bare skal tildeles personer som deltar i tradisjonell folkerettslig krig, men også til dem som utviser heltemot i væpnede konflikter som Norge er eller blir engasjert i. Medaljen skal også kunne tildeles for innsats tilbake i tid.

Gunnar Sønsteby er den eneste som har Krigskorset i dag. Han og andre fremtredende medlemmer i motstandsbevegelsen mener Krigskorset bør kunne tildeles personer som deltar i dagens utenlandsoperasjoner. Også Forsvarssjefen støtter gjeninnføringen av ordenen. (©NTB)

Personvernpolicy