Smertestillende legemiddel trekkes fra markedet

<pLegemidler med virkestoffet dekstropropoksyfen trekkes fra markedet på grunn av bivirkninger. Har ført til seks dødsfall i Norge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dekstropropoksyfen er et smertestillende middel av typen opioid, det vil si et legemiddel med morfinlignende virkning. Det har vært på markedet i over 40 år.

Middelet trekkes fra markedet fordi det har vist seg at det er relativt liten forskjell på doser som gir smertelindring og doser som kan gi forgiftning. Dette har som har ført til flere tilfeller av alvorlig eller dødelig overdose, både på grunn av uhell og selvmordsforsøk.

I Norge har alle legemidler med dekstropropoksyfen vært plassert i reseptklasse A («narkotikaresept») siden 1982, og i dag er Aporex det eneste legemiddelet på det norske markedet som inneholder virkestoffet.

- Siden 1971 har det vært seks dødsfall i Norge i forbindelse med bruk av Aporex eller andre legemidler med dekstropropoksyfen, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen, i Legemiddelverket, til ABC Nyheter.

Brukt av 8500 i fjor

Da middelet først kom på markedet var det nokså utbredt, men i 2008 var det om lag 8500 personer som fikk resept Aporex.

- Bruken har gått tilbake jevnt og trutt i mange år. I 1990 var forbruket dobbelt så stort som i fjor, sier Madsen.

- Hva er deres råd til dem som går på Aporex i dag?

- Hvis de har fått skrevet ut Aporex til kortvarig smertebehandling kan de avslutte kuren. Men hvis de har kroniske plager må de ta kontakt med legen for å finne annen behandling, sier Madsen.

- Ikke start langtidsbehandling

I Norge har problemene med dekstropropoksyfen vært mindre enn i mange andre land på grunn av streng regulering, opplyser Legemiddelverket.

Det er de europeiske legemiddelmyndighetene som har kommet frem til at middelet skal trekkes. Den endelige datoen for tilbaketrekking fra det norske markedet er ikke fastsatt.

Legemiddelverket råder leger til ikke å starte langtidsbehandling med Aporex hos nye pasienter.

Les mer på legemiddelverkets hjemmeside.

Personvernpolicy