- Et stort tap

Michael Jacksons død skaper reaksjoner  i det norske musikkmiljøet. (Foto: Scanpix)
Michael Jacksons død skaper reaksjoner  i det norske musikkmiljøet. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMusikk-Norge minnes Michael Jackson.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verden over sørger nå fans og kolleger av Michael Jackson som døde av hjertestans i Los Angeles 14.26 lokal tid. Også i Norge minnes musikkbransjen «kongen av pop».

Les også: Michael Jackson (1958-2009)

Audun Vinger, musikkjournalist og redaktør av «Vinduet»

- Jeg holdt fest på Blå i går for litteraturtidsskriftet «Vinduet» og da nyheten kom var det en slags lamslått stemning blant de medlemmer fra de merkeligste lag av kulturnorge. Det var mange hvite ansikter, man kan nesten si det var en slags blanding av Kennedys og Dianas død.

Ifølge Vinger holdt Michael et høyt kvalitetsmessig nivå gjennom hele karrieren.

Audun Vinger mener Michael holdt høy kvalitet til det siste.Audun Vinger mener Michael holdt høy kvalitet til det siste.

- Han har en særegen stil som han holdt på helt inntil sin siste plate. Det er lett å si at de første platene han gjorde med Quincy Jones er bra, men jeg mener også at comebackplaten «Invincible» er bra. Mange journalister snakker om «det store fallet» til Michael Jackson, men det var et fall på et personlig plan, platene var like gode.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener at Jackson har en unik stilling i moderne popmusikk.

- Plassen til Michael Jackson i musikkhistorien er enorm. Det er ikke noe annet å si om det, sier Vinger som har «Human Nature» som sin favorittlåt.

Les også: Arrangerer minnestund for Michael Jackson

Tone-Lise Skagefoss, musikkansvarlig i «Sommertid» på TV 2

Tone-Lise Skagefoss er sjokkert. (Foto: Scanpix)Tone-Lise Skagefoss er sjokkert. (Foto: Scanpix)

- Jeg har vokst opp med han og har et sterkt forhold til han. Er egentlig litt sjokkert. Det er jo ikke noen overraskelse, men det er alltid veldig merkelig når noen plutselig dør, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han er en av de største. Han var jo det. Han har jo ikke bevist så mye de siste årene, han har vært syk vil jeg tro. Men «Thriller» er verdens mest solgte album. Han har en karriere som er helt sinnsyk. Det er et stort tap.

Vibeke Saugestad, musiker

Vibeke Saugestad synes det var mye som var trist med Jackson. (Foto: Scanpix)Vibeke Saugestad synes det var mye som var trist med Jackson. (Foto: Scanpix)

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det hersker jo ingen tvil om at Michael Jackson har hatt en betydning uten sidestykke i popindustriverdenen. Han hadde en enorm stayerevne og egenskap til å tilpasse seg de stadig skiftende trendene, og det er ikke til å komme utenom at mannen hadde popteft og kunne skrive låter.

Saugestad foretrakk Jackson i starten av karrieren.

- Selv har jeg aldri vært noen stor fan. Jeg likte ham best som sjarmerende lillebror i Jackson 5. Det er selvsagt trist at han er død, men jeg syns mye har vært trist med Michael Jackson veldig lenge. Dessverre.

Martha Breen, frilans musikkjournalist og forfatter

Breen har et sterkt forhold til Jackson. (Foto: martabreen.wordpress.com)Breen har et sterkt forhold til Jackson. (Foto: martabreen.wordpress.com)

- Ja, jeg har hatt til dels sterkt forhold. Spesielt da jeg var yngre. «Off The Wall» var første plata jeg kjøpte for mine egne penger. Det var i 1982 da alle skulle kjøpe «Thriller», men jeg hadde en eldre søster som advarte meg mot å kjøpe den nye, for den hadde alle. Var veldig fornøyd med «Off The Wall», den betydde veldig mye for meg. Jeg fikk også «Thriller» etter hvert da.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Breen mener Jackson fortsatt har troverdighet i musikkbansjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det går jo ikke an å si noe annet enn at han har hatt en enorm høy posisjon. Til tross for det stadig snodigere utseendet hans og disse fryktelige skandalene, så har han beholdt respekten som musiker. Han har aldri blitt avskrevet helt av den grunn. Vært en voldsom stjerne musikalsk sett.

Hva er din favorittlåt?

- Noe fra «Off The Wall». Jeg liker veldig godt «Rock With You». «Don't Stop 'Till You Get Enough».

Guttorm Andreasen, musikkjournalist og DJ

Guttorm Andeasen blir trist av Jackson.(Foto: Privat)Guttorm Andeasen blir trist av Jackson.(Foto: Privat)

- For meg personlig har han aldri betydd noenting. Han har vært en stor popstjerne, som på et par album virkelig styrte utviklingen av poplyden og definerte hvordan en «popstjerne» skulle se ut og oppføre seg. Før det gikk galt. Men jeg har aldri hatt noen av platene hans eller hørt på musikken hans hjemme. Vet ikke helt hvorfor, jeg hører jo på alt fra Merle Haggard til James Last, så det har ikke med kulhetskapital å gjøre. Men da jeg var en aktivt rockende ungsau med langt hår og skinnjakke i 1983 (da «Thriller» kom) var det nok ikke spesielt tøft å holde med MJ. Han tilhørte Poco Loco-ungdommen. Jeg tror kanskje jeg egentlig bare synes han har vært trist og har alltid synes synd på ham. Michael Jackson har alltid sett trist ut. Jeg tror ikke han har hatt et godt liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andreasen minnes også Jacksons mer ekstravagante personlighetstrekk.

- Han etterlater seg selvfølgelig mange musikalske spor og noen lekre dansemoves. Mye fine kostymer i trangt skinn. Han beviste at det gikk an å få laget en 70 meter høy statue av seg selv og få den kjørt på elv gjennom Europas storbyer i forbindelse med platelansering. Men igjen tenker jeg mest på triste ting. Hans syke kirurgiutvikling, ønsket om å bli større enn Elvis ved å gifte seg med datteren hans og det litt problematiske forholdet til sjimpanser. Det må ha vært vondt å aldri kunne gjøre en eneste liten filleting uten at en halv verden har vært til stede. Og så var det disse ungguttgreiene da...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øyvind Pharo, Musikkjournalist

- «Off The Wall»- og «Thriller»-albumet er milepæler i svart populærmusikk, og «Thriller»-videoen åpnet MTV for svarte populærmusikks utbredelse i ettertid. På sitt beste brakte han sangstilen fra Jackie Wilson, Smokey Robinson og James Brown ut til massene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er særlig dansingen til Jackson som stå igjen i følge Pharo.

- Produsent Quincy Jones skal ha stor del av æren for de helstøpte musikalske triumfene. Men kreativiteten var uttømt og selv om Michael Jackson var kongen av 80-tallet ene og alene på grunn av «Thriller»-suksessen, var Prince langt viktigere rent musikalsk. Jacksons kosmetiske kirurgi for å se hvit ut har for meg blitt et bilde på alt som gikk galt med Michael Jackson. Mitt beste minne om Michael Jacksons er hans fantastiske dansetrinn «Don't Stop 'Till You Get Enough».

Espen A. Amundsen, Musikkansvarlig ABC Nyheter

- Rent personlig har jeg ikke et sterkt forhold til Michael Jackson, men jeg anerkjenner at hans posisjon i musikkhistorien har vært og alltid vil være enorm. Fra han fikk sitt gjennombrudd med Jackson 5 har musikken, og ikke minst dansestegene hans, betydd veldig mye for popmusikkens utvikling.

Amundsen trekker fram «I Want You Back» som sin favoritt.