Rapport: – Namsos-raset utløst av veiarbeid

<span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: 'times new roman'; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span"><span style="color: #003366; font-family: Myriad" class="Apple-style-span">Raset 13. mars tok med seg ni bolighus. Foto: Scanpix<br></span></span>
Raset 13. mars tok med seg ni bolighus. Foto: Scanpix

<pRaset i Kattmarka i Namsos i mars i år ble trolig utløst av veiarbeid, viser en rapport fra det eksterne granskningsutvalget.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Raset 13. mars tok med seg ni bolighus og gjorde skade på tre andre boliger i boligfeltet Kattmarka nord for Namsos sentrum. Ingen personer mistet livet eller ble skadd.

Samferdselsdepartementet ba en uke senere om en ekstern gransking av raset. Et utvalg ble satt ned, og rapporten er nå klar, skriver Adresseavisen.

Arbeidet er blitt ledet av geologiprofessor Steinar Nordal ved NTNU. Han har tidligere gransket et leirras ved Småröd i Sverige, og han sammenligner dette med hendelsen i Namsos.

– I begge tilfeller har det vært mulig å tenke seg til en konklusjon på utløsende årsak. Men det har vært krevende å sette seg inn i planprosessen og prosjekteringsprosessen i forkant av arbeidet, samt å bedømme dette riktig. Vi har prøvd å yte alle parter rettferdighet, og skal ikke stille oss som dommere som forteller hva man kunne ha gjort, eller burde ha gjort i forkant, sier Nordal.

Han skal senere fredag legge fram rapporten for samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) og veidirektør Terje Moe Gustavsen. Han bekrefter overfor avisen langt på vei at veiarbeidet var utløsende faktor i Namsos-raset, men vil ikke kommentere saken ytterligere før etter at rapporten er blitt lagt fram. (©NTB)

Personvernpolicy