Michael Jackson (1958-2009)

Sørgende fans har allerde samlet seg utenfor sykehuset i LA. Foto: Scanpix.
Sørgende fans har allerde samlet seg utenfor sykehuset i LA. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKongen av pop, Michael Jackson, er død, 50 år gammel.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Michael Jackson er ansett som en av tidenes aller største artister. Albumet «Thriller» fra 1982 er tidenes mest solgte album. Ifølge Wikipedias oversikt har albumet solgt hele 109 millioner eksemplarer å verdensbasis siden lanseringen i 1982.

Til sammenligning har AC/DCs «Back In Black» fra 1980, som er nummer to på den samme listen, solgt 45 millioner eksemplarer. Michael Jacksons rekord er med andre ord ganske så enestående.

Var utsolgt

Michael Jackson ble 50 år gammel. Han rundet et halvt århundre 29. august i fjor. Denne sommeren skulle Michael Jackson ha holdt intet mindre enn 50 konserter på O2 Arena i London. Så sent som 10. juni ble det lagt ut ekstrabilletter til den for lengst utsolgte turneen.

Da Michael Jackson fylte 50 sist sommer, snakket ABC Nyheter med et utvalg relevante Michael Jackson-kjennere i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hallelujah-kamerat Askil Holm mente da at Michael Jackson har vært urokkelig og en av de mest interessante artistene på alle måter.

Vibeke Saugestad avslørte at hun er sjenert eller forlegen i forhold til å uttale seg om kongen av pop.

Musikkviter og platedirektør Christer Falck mente at Michael Jackson har vært verdens nest viktigste popkulturelle person i perioden 1979 til 1984 (etter Prince).

Michael Jackson er en av tidenes mest sukksessfylte artister. Han var den syvende i rekken av ni musikalske søsken. Janet Jackson (43) er den nest mest suksessfylte artisten etter Michael i den usedvanlig musikalske søskenflokken.

Michael Jackson startet karrieren som 11-åring og yngstemann i bandet The Jackson 5, som hadde flere store hitlåter på 70-tallet. Blant dem «I Want You Back», «I'll Be There» og «ABC».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Thriller» plasserte ham på kartet

Senere i karrieren tok solokarrieren for alvor fart for nøyaktig 30 år siden i disse dager, i 1979, da Michael ga ut albumet «Off The Wall». Det Quincy Jones-produserte albumet var ledet an av hitsinglene «Don't Stop 'Till You Get Enough» og «Rock With You». Begge enorme hitlåter for soloartisten Michael Jackson i discoåret 1979.

Men større skulle det bli. Tre år senere, i 1982, kom klassikeren «Thriller», som for alvor plasserte Jackson på kartet som en av de virkelig store innen moderne popmusikk. Atter en gang var det Quincy Jones som styrte spakene.

I 1985 skrev Michael Jackson «We Are The World» sammen med Lionel Richie (selvfølgelig med Jones i produsentstolen også her). Dette skulle bli en av 80-tallets aller største hitlåter, som samlet inn millioner til sultende i Afrika i forbindelse med Bob Geldofs omfattende Band Aid/Live Aid- kampanjer for å rette fokuset på sultkatastrofen på kontinentet.

Som nevnt, er «Thriller» fremdeles oppført som tidenes desidert mest solgte album på verdensbasis, en bragd Jackson siden aldri helt klarte å følge opp, selv om oppfølgeren «Bad» fra 1987 også inneholdt en rekke hitsingler som alle nådde toppen av listene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På 90-tallet begynte karrieren å dabbe av, selv om Michael Jackson fremdeles var aktuell og still hot da han ga ut platen «Dangerous» i 1991.

Senere har Michael Jackson slitt med dårlig helse, enda dårligere omtale for platen «Invincible» (hans siste studioalbum, lansert i 2001), og ikke minst for anklager om seksuelt misbruk av yngre gutter og for hans mange mislykkede plastiske operasjoner.

Se bildene fra hans begivenhetsfulle liv: Kongen av pop og skandaler | ABC Nyheter


Michael Jackson ble 50 år gammel.

ABC Nyheter kondolerer.