Utslippene øker

Røyken stiger over den kjemiske fabrikken i Melbourne. Foto: Reuters/Scanpix.
Røyken stiger over den kjemiske fabrikken i Melbourne. Foto: Reuters/Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pØkonomisk elendighet og en skyhøy oljepris tok sitt, men utslippene av CO2 fortsatte likevel å øke i fjor.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De globale utslippene av CO2 var 1,7 prosent høyere i 2008 enn i 2007, viser nye beregninger fra Planbureau voor de Leefomgeving i Nederland.

Samtidig viser en ny rapport at endringene i det norske klimaet blir mer dramatiske de neste 90 år enn forskerne har trodd hittil.

– Mer alarmerende enn jeg fryktet

Gjennomsnittstemperaturen i Norge vil kunne øke med 3,4 grader fram mot slutten av århundret.

Og det er ikke usannsynlig med en økning opp mot 4,6 grader, ifølge rapporten.

På Finnmarksvidda kan det bli 5 til 7 grader varmere i den kalde årstiden, ifølge rapporten, som Norsk klimasenter har laget.

Rapporten baserer seg på resultatene fra FNs klimapanel i 2007, men bygger også på mye ny forskning.

– Rapporten er mer alarmerende enn jeg fryktet, sier miljøvernminister Erik Solheim til NTB.

Han sier rapporten er den grundigste han hittil har fått, og at nesten alt som blir lagt fram av materiale om miljøet nå, ligger innenfor det verst tenkelige scenariet FNs klimapanel har spådd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veien mot avtale

USAs president Barack Obama tok tidligere i år initiativ til å samle statslederne fra de 17 største økonomiene i verden for å drøfte klimapolitikk. Møtet går av stabelen 9. juli i forbindelse med G8-møtet i Italia.

Et førsteutkast til en slutterklæring fra møtet ble denne uka lagt fram av USA og Mexico.

Blir erklæringen vedtatt i sin nåværende form, vil landene gå inn for å kutte de menneskeskapte utslippene av klimagasser med 50 prosent innen 2050.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Industrilandene vil forplikte seg til å redusere sine utslipp av klimagasser med 80 prosent innen 2050, men også utviklingslandene må stå for betydelige utslippskutt, viser utkastet, som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til.

USA og Kina, de to landene i verden med de største utslippene av klimagasser, deltar begge på møtet.

Men må ha støtte

USAs president Barack Obama ber de folkevalgte i Kongressen om å støtte den nye klimaloven som er fremmet i Representantenes hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lovforslaget går til avstemning i Representantenes hus fredag, men torsdag var det fortsatt usikkert om dens forkjempere ville klare å skrape sammen nok stemmer til å få det vedtatt.

– Jeg forstår at denne avstemningen blir tett, til dels på grunn av den feilaktige oppfatningen om at det på en eller annen måte er en motsetning mellom investeringer i ren energi og økonomisk vekst, sa Obama.

– Mitt budskap til medlemmene i Kongressen som fortsatt sitter på gjerdet, så vel som det amerikanske folket, er dette: Vi kan ikke være redde for framtida, vi kan ikke være fortidas fanger. Vi har snakket om denne saken i flere tiår, nå er tida inne for handling, sa han.

Mange republikanere mener klimaloven, i tillegg til å føre til økt skattepress, vil ta knekken på arbeidsplasser midt i de økonomiske nedgangstidene, og de arbeider nå hardt for å få skeptiske demokrater til å stemme nei.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet med lovforslaget er at USA skal redusere sine utslipp av klimagasser til 1990-nivå innen 2020.

Artikkelen fortsetter under annonsen

31,5 mrd tonn

En skyhøy oljepris sommeren 2008 og finanskrisen på høsten førte dog til en reduksjon i utslippsveksten, melder det nederlandske miljøbyrået. Siden 2002 har utslippene i snitt vokst med nærmere 4 prosent i året.

Det ble sluppet ut i alt 31,5 milliarder tonn CO2 i 2008, viser beregningene. Utslippene av CO2 er mer enn doblet fra 15,3 milliarder tonn i 1970, og siden 1990 har utslippene steget med 41 prosent fra 22,5 milliarder tonn.

Beregningene viser også at utviklingslandene for første gang står for en større andel av utslippene enn industrilandene og internasjonal transport samlet.

Utviklingslandene står for i alt 50,3 prosent av utslippene av CO2.