Leger gir optimistiske prognoser

VANSKELIG: Omtrent halvparten av norske leger synes det er stressende og vanskelig å gi prognoser til pasientene. Og når de gjør det, så fokuserer de på optimistiske aspekter. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
VANSKELIG: Omtrent halvparten av norske leger synes det er stressende og vanskelig å gi prognoser til pasientene. Og når de gjør det, så fokuserer de på optimistiske aspekter. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pNår norske leger forteller pasientene hvordan utsiktene er, inntar de en optimistisk holdning. Ikke bare bra, mener forsker.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En studie blant 1605 leger med forskjellige spesialiteter og ulik geografisk tilknytning, viser at nesten ni av ti mener det er nyttig å legge vekt på optimistiske aspekter når de skal fortelle pasientene om prognosen.

– Funnene stemmer overens med både europeiske og amerikanske undersøkelser, sier lege og doktorgradsstipendiat Lotte Rogg til Dagens Medisin.

Rogg forteller at hun hadde forventet å se forskjeller mellom de forskjellige spesialitetene:

- Generelt fant vi ikke vesentlige forskjeller mellom de ulike legespesialitetene, og våre funn bekrefter ikke helt myten om at kirurgene er beinharde og snakker fra levra. Men kirurgene var kanskje litt mer nøkterne enn leger flest. Det samme gjaldt lab-legene, men disse har jo i realiteten ikke pasientkontakt, sier hun.

Omtrent halvparten av legene synes det er stressende og vanskelig å gi prognoser til pasientene. Like mange mente de manglet trening.

Ikke bare positivt

Legenes optimistiske holdning er ikke udelt positiv, mener Rogg:

– Hovedproblemet er ikke at legene inntar en optimistisk holdning, men at de ikke er mer opptatt av den enkelte pasienten og hva denne har behov for av informasjon. Formidling av prognose kan bli for sjablonmessig, for lite individualisert, sier Rogg til Dagens Medisin.

De fleste legene venter også med å gi informasjon til pasienten selv spør.

Undersøkelsen er basert på et spørreskjema, og resultatene er nylig publisert i tidsskriftet Patient Education and Counseling.

Personvernpolicy