Eddik forverrer brennmanetskader

Ikke bruk eddik mot brennmanetskader. Foto: Lasse Edwartz / SCANPIX
Ikke bruk eddik mot brennmanetskader. Foto: Lasse Edwartz / SCANPIX

<pEddik gjør vondt verre om du har brent deg på brennmanet, viser nye studier.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eddiken vil nemlig gi full aktivering av neslecellene til den vanligste brennmaneten i Norge, Cyanea capillata. Dette gjelder også den mer aggressive portugisisk krigsskip, melder Tidsskrift for Den norske legeforening.

Eddik kan likevel redde liv om du brenner deg på en tropisk kubemanet. Da vil eddiken hindre at det utsondes mer gift fra brenntrådene. Kubemaneten holder mest til i Australia, Thailand og andre tropiske områder.

Kommer man i kontakt med brennmanet kan resultatet bli alt fra beskjedne til livstruende skader. Dette avhenger av hvor stor del av kroppen som blir brent, og hvilken type manet man blir brent av. Barn og allergikere vil reagere mer enn andre.

Ifølge Tidsskriftet er sjøvann det sikreste å skylle av trådene med, om man ikke kjenner virkningen av andre tilgjengelige midler. Ferskvann, mineralvann, melk og bakepulver skal heller ikke være forverrende.

Når trådene er fjernet kan skaden behandles. Lidokain gel lindrer direkte. Kortikosteroidkremer er bra ved kløe og allergiske reaksjoner. (©NTB)

Personvernpolicy