- Slutt å blande deg

<pIrans president Mahmoud Ahmadinejad ber amerikanernes president Barack Obama om å slutte å «blande seg» i Irans gjøren og laden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: Scanpix/AFP.Irans president Mahmoud Ahmadinejad. Foto: Scanpix/AFP.

- Jeg håper du [Obama] vil slutte å blande deg i Irans anliggender og uttrykke anger på en måte som gjør at det iranske folket får vite om det, sier Ahmadinejad ifølge nyhetsbyrået Fars.

Han advarte om at Obamas kommentarer lignet de hans forgjenger George W. Bush – som hadde en hard front mot den islamske republikken – ytret, og at kommentarene kunne torpedere en mulig dialog mellom de to erkefiendene.

- Vil du bruke dette språket med Iran [i fremtidige samtaler]? Hvis dette er din posisjon vil det ikke være noe igjen å snakke om. Tror du at denne oppførselen vil løse problemet for deg? Dette vil ikke få noe annet resultat enn at folket vil anse deg for å være en som ligner Bush, sa Ahmadinejad.

Siden han overtok som president har Obama kommet med flere diplomatiske fremstøt overfor Iran, etter tre tiår med brutte bånd og diplomatisk krangel om Irans kjernefysiske ambisjoner.

Men etter at uroen har økt i Iran rundt det omstridte presidentvalget der Ahmadinejad igjen kom til makten har Obama ytret seg stadig mer kritisk om valget og måten opposisjonens demonstranter har blitt slått ned på.

I sin ferskeste kommentar sa Obama at det knyttet seg store spørsmål til valgresultatet, og at han var «frastøtt og opprørt» over den voldelige undertrykkelsen av demonstrasjonene.

Washington Times meldte onsdag at Obamas regjering skrev til Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei før valget og tilbød å bedre relasjonene mellom de to landene.

Personvernpolicy