Har ikke avvist gen-mais

Har ikke avvist gen-mais
Har ikke avvist gen-mais

<pSV er imot genmodifiserte planter i Norge. Men har på ett år ikke sagt nei til søknadene om to genmodifiserte maissorter. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVA ER GMO?

Med genmodifiserte organismer (GMO) menes enhver levende organisme (plante, dyr, bakterie osv.) som har fått sitt arvestoff endret ved hjelp av genteknologi.

Genteknologi gjør det mulig å sette arvestoff (DNA) sammen på nye måter og overføre DNA mellom organismer. Genmodifiseringen kan bestå i at organismen får ekstra gener, at gener blir forandret eller at deler av eller hele gener fjernes.

Spørmålet om å ta i bruk GMO vekker strid i Norge, Europa og store deler av verden. GMO-avlinger er imidlertid på sterk frammarsj.

Les mer på Bioteknologinemndas hjemmesider.

Miljøverndepartementet opplyser til ABC Nyheter at det ennå ikke har besluttet noe i det politisk betente spørsmålet om å åpne opp for genmodifiserte planter til mat, og til norsk landbruk i fôr.

Dermed har de på over ett år ikke klart å avgjøre anbefalingen fra Direktoratet for naturforvaltning (DN). Det var i begynnelsen av juni 2008 at DN for første gang anbefalte genmodifiserte planter til mat, fôr og videreforedling her i landet.

Det dreier seg om Monsantos mais NK603 og Bayer Crop Science sin T25.

DN for, Bioteknologinemnda mot

Avgjørelsen i DN er stikk i strid med hva et flertall på 14 av 15 medlemmer i Bioteknologinemnda anbefalte.

Vi får opplyst at det ikke er avgjort når det faller en avgjørelse. Dermed ser det ut til at SV-politikerne Erik Solheim og Heidi Sørensen, som sitter i ledelsen for Miljøverndepartementet, skyver problemene over til neste regjering.

Spørsmålet om genmodifiserte organismer, GMO, (se faktaboks), vekker strid over hele Europa, men er på sterk frammarsj i verden. I Norge ønsker landbruket ikke å ta i bruk genteknologiske planter.

Avisa Nationen meldte i fjor sommer at to av tre forbrukere i Norge ikke ønsker å kjøpe den genmanipulerte maisen hvis den kommer på markedet.

Rødgrønne ungdommer med brev

Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF, Senterungdommen og Sosialistisk Ungdom (SU) skrev i fjor brev til regjeringen sammen med Natur og Ungdom, der de krever et klart nei til import av genmanipulert mais.

SU-leder Mali Steiro Tronsmoen er imidlertid tilfreds med at ingenting har skjedd:

- Det er en delseier for oss at man ikke fatter et vedtak som vi er uenig i. Det tar jeg til inntekt for at de ser at dette er et betent tema, og at det ville møtt reaksjoner dersom man hadde sagt ja til det, sier hun til ABC Nyheter.

- Men det hadde selvfølgelig vært bedre om denne regjeringa hadde vedtatt dette. Vi vet jo ikke hvilken ny regjering vi får, legger hun til.

- Hadde du ikke ventet av et Miljøverndepartement ledet av SV burde satt foten ned?

- Poenget er at det ikke er enighet i regjeringa om dette. Man har hatt ganske mange andre saker i Miljøverndepartementet som man har svidd av tid og krefter på, sier Tronsmoen.

Personvernpolicy