Irans makthavere bøyer ikke av for press

Irans gjenvalgte president Mahmoud Ahmadinejad smiler til fotografen. De iranske makthaverne bøyer seg ikke for press fra opposisjonen og fra ledere i andre land med krav om at resultatene av det omstridte presidentvalget denne måneden må forkastes.Foto: REUTERS / Morteza Nikoubazi / SCANPIX
Irans gjenvalgte president Mahmoud Ahmadinejad smiler til fotografen. De iranske makthaverne bøyer seg ikke for press fra opposisjonen og fra ledere i andre land med krav om at resultatene av det omstridte presidentvalget denne måneden må forkastes.Foto: REUTERS / Morteza Nikoubazi / SCANPIX

<p Irans øverste leder sier han ikke vil bøye seg for protestene etter presidentvalget i landet. Minst 17 mennesker er drept i uroligheter etter valget.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dramaet er ikke over, tror den norsk-iranske menneskerettsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam. Regimet har vist at det er villig til å bruke brutale maktmidler, og fortsatt blir mennesker arrestert hver dag, sa Amiry-Moghaddam til NTB onsdag.

Opprørspoliti og religiøse militsgrupper hadde da kontroll over gatene i hovedstaden Teheran, meldte nyhetsbyrået Reuters. Men i løpet av ettermiddagen og kvelden samlet om lag 200 demonstranter seg i nærheten av nasjonalforsamlingen i Teheran for å demonstrere mot valgresultatet, opplyser en anonym kilde til Reuters.

Opprørspolitiet skal ha brukt tåregass for å spre demonstrantene, og øyenvitner sier til nyhetsbyrået AP at politifolk skjøt varselskudd og slo aktivistene med batonger.

– Loven skal følges

Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, sa samme dag at det ikke nytter å demonstrere mot valgresultatet.

– Jeg har insistert og fortsetter å insistere på at loven skal følges, også i saker som angår valget. Verken landets ledere eller nasjonen som helhet vil bøye seg for press, hvor sterkt det enn blir, framholdt Khamenei.

Regimet skjerper tonen også utad. Utenriksminister Manouchehr Mottaki sa onsdag at Iran vurderer å nedgradere forbindelsene med Storbritannia etter en diplomatisk krangel, og la til at han vil holde seg borte fra en stor internasjonal konferanse denne uken, melder nyhetsbyrået AFP.

Situasjonen i Irans krigsherjede naboland Afghanistan er et viktig tema på konferansen, som holdes i Trieste i Italia i regi av G8-gruppen av store industriland fra torsdag til lørdag. Vestlige diplomater hadde sett fram til sjansen til å drøfte spørsmålet med iranske kolleger.

Bøyer ikke av

Irans ledere ser ikke ut til å ville bøye av for politisk press, og vestlige land nøler med økonomiske straffetiltak. Fredsprisvinner Shirin Ebadi advarer mot slike sanksjoner, som hun frykter vil gå langt hardere ut over vanlige iranere enn regimet.

Mahmood Amiry-Moghaddam er langt på vei enig, men sier at sanksjonsspørsmålet er komplisert. Han viser til at den iranske Revolusjonsgarden, som har til oppgave å beskytte statsformen i den islamske republikken, styrer mye av landets økonomi.

Dette gjelder blant annet deler av den viktige oljeindustrien.

– Alle selskaper som ledes av Revolusjonsgarden, bør boikottes, sier Amiry-Moghaddam, som tilføyer at Norge – landet som deler ut Nobels fredspris – har et spesielt ansvar for å velge side i konflikten i Iran.

Journalister arrestert

Iransk politi har arrestert 25 journalister og andre ansatte i avisen Kalemeh Sabz, som støttet opposisjonens toppkandidaten Mir Hossein Mousavi ved presidentvalget 12. juni. Valget endte offisielt med seier for den sittende statssjefen Mahmoud Ahmadinejad.

Den konservative politikeren Mohsen Rezai, som kom på tredjeplass i valget etter Ahmadinejad og Mousavi, trekker tilbake sin klage på resultatet. Han sier det nå er viktigere å konsentrere seg om de akutte politiske og økonomiske utfordringene Iran står overfor. (©NTB)

Personvernpolicy