− Dette er en massakre

<p>Frilanseren Hamed Saber er en av dem som har fått publisert enkelte bilder fra demonstrasjonene i Teheran onsdag. Sladdingen har han gjort selv. Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/hamed/">hamed</a> via Flickr CC <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en">Some rights reserved</a>. </p>
Frilanseren Hamed Saber er en av dem som har fått publisert enkelte bilder fra demonstrasjonene i Teheran onsdag. Sladdingen har han gjort selv. Foto: hamed via Flickr CC Some rights reserved.

<pBlodige protester i Iran. Hør hjerteskjærende intervju.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

− Iranske sikkerhetsstyrker slår kvinner som gale og dreper folk, sier et øyevitne til CNN.

Hør hele intervjuet i videovinduet under.

− De forsøkte å ta alle på brua for fotgjengere, og forsøkte så å kaste dem av brua. Vi kunne se at de banket opp en dame så alvorlig at blodet rant fra henne. Mannen hennes, som så det hele, besvimte ved siden av. Jeg så også sikkerhetsstyrkene skyte på folk, sier innringeren.

− Hjelp oss!

Hun er tydelig oppskaket når hun forteller om hendelsene som finner sted i Teheran onsdag kveld.

Ifølge CNN var øyevitnet en 20 år gammel jente som studerer i Teheran.

− De banket opp folk som bare det. Og de forsøkte bevisst å slå i hjel folk. De slo gamle menn − ja, dette var rett og slett en massakre, fortviler hun, før hun ber det internasjonale samfunnet om hjelp:

− Dere burde stoppe dette. Dere burde stoppe dette! Dere burde hjelpe folket i Iran som kjemper for frihet. Dere burde hjelpe oss!

Slår tilbake

Det har onsdag kveld kommet en strøm av meldinger om at iranske myndigheter slår kraftig tilbake på demonstrasjonene i Teheran.

− Det var masse politi i gatene − både opprørspoliti og Basij-militsen, sier en 51 år gammel dame til nyhetsbyrået AP.

Basij er Revolusjonsgardens frivillige gren, står under dens kommando og kan telle så mange som 12,5 millioner medlemmer.

Militsen er kjent for å bruke særdeles brutale metoder også til hverdags, blant annet mot kvinner som går «usømmelig» kledd. Men de siste dagene er det først og fremst opposisjonelle demonstranter som har fått føle Basijs hardhendte metoder på kroppen.

På Twitter flommer det inn meldinger om blodige sammenstøt, og flere blogger og nyhetsbyråer melder om det samme.

−Arresterte rådgiver

Sammenstøtene har i hovedsak funnet sted ved Baharestan Square i Teheran, som er i nærheten av flere europeiske ambassader, og rett i nærheten av den iranske nasjonalforsamlingen.

Ifølge den britiske avisen The Guardian benekter Mousavi ikke har noe å gjøre med demonstrasjonene som foregår onsdag. Dette stammer fra iranske TV-kanaler.

Til nå pålitelige twitrere melder også om at Ardeshir Amir Arjemand, som er Mousavis juridiske rådgiver, har blitt arrestert. Dette har ikke blitt bekreftet fra offisielt hold. Disse meldingene kom inn i 20.30-tiden norsk tid.

Personvernpolicy