- Nord-Korea planlegger nye prøveoppskytinger

NYE OPPSKYTINGER: Sørkoreanske barnehagebarn leker rundt modeller av Scud-utskytingsramper lik de Nord-Korea benytter. Regimet har varslet skipstrafikken på østsida av landet at de vil foreta nye prøveutskytinger i 16 dager framover. Foto: AP
NYE OPPSKYTINGER: Sørkoreanske barnehagebarn leker rundt modeller av Scud-utskytingsramper lik de Nord-Korea benytter. Regimet har varslet skipstrafikken på østsida av landet at de vil foreta nye prøveutskytinger i 16 dager framover. Foto: AP

<pRydder store havområder utenfor østkysten. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge sørkoreanske myndigheter vil Nord-Korea de nærmeste dagene på ny teste sine kort- og mellomdistanseraketter fra sin østkyst, melder nyhetsbyrået AFP.

Nord-Korea har advart utenlandske skip mot å bevege seg innenfor et stort havstykke utenfor landet de neste 16 dagene.

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap melder at regimet trolig vil avfyre Scud-raketter, med en rekkevidde på 500 kilometer, samt andre raketter beregnet for bruk mot skip. Disse har kortere rekkevidde, rundt 160 kilometer.

Varslet angrep mot Hawaii

I tillegg har USA nå forsterket rakettforsvaret på øygruppa Hawaii, etter at forsvarsminister Robert Gates i forrige uke varslet at Nord-Korea forberedte et rakettangrep mot øyene.

Dette bildet viser angivelig en mellomdistanserakett produsert i landet. Nord-Korea forbereder nå utskytinger. Foto: APDette bildet viser angivelig en mellomdistanserakett produsert i landet. Nord-Korea forbereder nå utskytinger. Foto: AP

Yonhap siterer en sørkoreansk byråkrat som forteller at Nord-Korea forbereder å avfyre en langdistanserakett, men at det er usikkert om de umiddelbart vil være istand til å avfyre den.

Nyheten om testen er foreløpig siste bidrag til å øke spenningen mellom Nord-Korea og verdenssamfunnet. Landet fikk skarp kritikk etter at de begynte å forberede oppskytingen av de kalte en kommunikasjonssatellitt i februar i år.

Prøveskjøt langdistanserakett

Ingen av landene i regionen trodde det nordkoreanske regimet hadde ambisjoner om et romfartsprogram, snarere at landet prøveskjøt en langdistanserakett. Pentagon mener også at de fant rester av en slik rakett i Stillehavet. Verdenssamfunnet truet med sanksjoner, noe regimet ikke brydde seg nevneverdig om. De avfyrte raketten i begynnelsen av april, og en snau uke etter fordømte FNs sikkerhetsråd utskytingen.

Det førte bare til at regimet følte seg ytterligere fremmedgjort, og de «innførte ekstra selvforsvarstiltak», som et resultat. Dette selvforsvarstiltaket var prøvesprengning av en atombombe i slutten av mai i år. Det førte i sin tur til nye resolusjoner, og igjen til ny spenning.

Skarp retorikk fra Pyongyang

FNs sikkerhetsråd la ned et eksportforbud for atomteknologi og raketter for det nordkoreanske regimet, som del av en ny resolusjon mot landet 12. juni . Det førte til skarp retorikk fra Pyongyang, og regimet truet med død og ødeleggelse for alle som la seg bort i deres anliggender.

Deretter sendte regimet lasteskipet Kang Nam av gårde, trolig til Burma. Dette skipet er tidligere blitt brukt til å frakte missiler og tyngre våpen , og det er blitt spekulert i om dette skipet er en bevisst provokasjon mot FN.

Lasteskip følges nøye

Verdenssamfunnet følger nå Kang Nams ferd nøye. Nord-Korea har lovet krig dersom det stanses. Det er ukjent hva som ligger i lasten, og endelig bestemmelsessted er ennå ikke bekreftet. Men det har vært i Burma tidligere, et regime som sympatiserer med Nord-Korea, og som heller ikke har et godt forhold til FN. Dette landet har tidligere fått kritikk for sitt forhold til politiske meningsmotstandere i eget land, og FN har bedt dem ta hensyn til grunnleggende menneskerettigheter.

Dersom skipet inneholder missilvåpen eller atomteknologi og det blir bevist at det er på vei til Burma kan det medføre hardere sanksjoner og ny spenning i området.

Personvernpolicy