- Må beskyttes mot farlig helsekost

LITE KONTROLL: - Helsekostbransjen er blitt en bransje der uredelige aktører kan operere fritt, mener regionsdirektør i Forbrukerrådet Terje Kili. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
LITE KONTROLL: - Helsekostbransjen er blitt en bransje der uredelige aktører kan operere fritt, mener regionsdirektør i Forbrukerrådet Terje Kili. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pDet føres for lite kontroll med helsekostbransjen, mener Forbrukerrådet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til Helse- og omsorgsdepartementet uttrykker Forbrukerrådet bekymring for forbrukernes sikkerhet når det kommer til kjøp av helsekost.

- Det dukker stadig opp helseskadelige helsekostprodukter, og kontrollen i bransjen er for dårlig, sier regionsdirektør i Forbrukerrådet, Terje Kili, til Forbrukerportalen.no.

Ett av eksemplene som trekkes frem i brevet til departementet er kosttilskuddet Fortodol.

Tidligere i år ble det kjent at kosttilskuddet har gitt alvorlige leverbivirkninger i Norge, Sverige og Danmark. Det til tross for at produktet selges som et alternativ til Paracet «uten alle bivirkningene».

Fortodol er også er under mistanke for å ha forårsaket flere dødsfall i Sverige, samt ett dødsfall i Danmark.

- Får ingen konsekvenser

Selv om Legemiddelverket har påpekt overfor importøren Bringwell Norge at Fortodol er markedsført ulovlig, har ikke markedsføringen fått noen konsekvenser utover påpekningen.

Og Mattilsynet, som fører tilsyn med kosttilskudd, vil ikke politianmelde Bringwell Norge.

«Dermed får selskapet, som har solgt syv millioner kapsler av dette kosttilskuddet, tilsatt et legemiddel som kan skade leveren, ingen reaksjon i form av bøteleggelse.

Importør og selger har altså tjent penger på å selge en stor mengde skadelig kosttilskudd til forbrukere i Norge, uten at dette får noen konsekvenser. Forbrukerne hadde selv ingen mulighet til å vite at dette kosttilskuddet var tilsatt et legemiddel, da de ikke fikk noen opplysninger om dette. Tvert i mot ble kosttilskuddet lansert som bra for leveren,» skriver Forbrukerrådet i brevet.

Mellom to stoler

Nå ber Forbrukerrådet om at Helse- og omsorgsdepartementet redegjør for hva som skal gjøres i forhold til salg av helsekostprodukter i Norge.

- Reguleringen faller mellom to stoler. Verken regelverket for legemidler eller matvarer dekker tilsynet av helsekost tilfredsstillende. Dette må departementet rydde opp i, sier Kili.

- Et anslag fra markedsanalysebyrået GfK viser at helsekostbransjen har en totalomsetning på 2,138 milliarder kroner i butikksalg. I tillegg kommer mellom 800 og 1000 millioner fra omsetning gjennom internett, multilevelselskaper og grensehandel.

Personvernpolicy