− Jens er på villspor

Lars Sponheim liker ikke Jens Stoltenberg som politisk kommentator. Foto: Morten Holm, Scanpix.
Lars Sponheim liker ikke Jens Stoltenberg som politisk kommentator. Foto: Morten Holm, Scanpix.

<pLars Sponheim fnyser av Jens Stoltenberg som politisk kommentator.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

− Jens forsøker å ignorere sentrumspartiene og truer velgerne med syndfloden. Det er helt håpløst, sier Venstre-leder Lars Sponheim på sin sommerpressekonferanse onsdag.

Det var nå Venstres tur til å invitere pressen på jordbær i solsteiken, denne gangen i Justisens bakgård i Oslo.

Han skal gi alt for å få spalteplass i mediene frem mot valget, men frykter at Jens og Jensen kommer til å fremstille det som om det er en av dem som skal styre kongedømmet de neste fire årene.

− Men slik er det ikke. Så husk at dersom dere vil ha overskrifter i sommer, så har dere telefonnummeret mitt, sier Sponheim til et lattermildt pressekobbel.

− Skremselspropaganda

I går inviterte statsminister Jens Stoltenberg til pressekonferanse på Hukodden på Bygdøy, der han lanserte Høyre og Fremskrittspartiet som det mest sannsynlige regjeringsalternativet på borgerlig side.

Sponheim fnyser av Stoltenbergs snakk.

− Jeg foretrekker nok heller Arne Strand som politisk kommentator. Jens egner seg svært dårlig. Jens har en klar agenda, og den er å mobilisere velgere ved å bruke skremselspropaganda. Og hvis han får mye spalteplass, er det klart at det skremmer. Han skremmer jo folket med selve syndfloden, mener Sponheim.

− Jeg ønsker at Jens skal få avløsing, men jeg ønsker enda mindre Jensen som statsminister. Stoltenberg vet også at et stort flertall av velgerne ikke ønsker Siv Jensen som statsminister, sier han.

Skal stjele rått

Sponheim har lagt planen for høstens valgkamp, og skal mobilisere velgere i andre partier.

− Jeg skal stjele rått fra tre ulike velgergrupper til høsten, sier han.

− For det første skal jeg få fatt i miljøfrustrerte SV-ere, som nå har sett at et samarbeid med Arbeiderpartiet overhodet ikke fører frem. For det andre skal jeg ta til meg akademikerne i Arbeiderpartiet, sier Sponheim.

Som nummer tre på listen står det han omtaler som dannede Høyre-folk. Likevel satser Sponheim på et sterkt Høyre til høsten. Med et stort Høyre, er sannsynligheten for et Høyre/FrP-samarbeid sannsynligvis lavere.

− Jeg håper og tror de vil gjøre det bra. Vi trenger det for å få en god balanse i det politiske landskapet, mener han.

Én ting er han i alle fall helt sikker på. Han skal ikke sitte i regjering sammen med Fremskrittspartiet.

− Tenk dere en regjering hvor jeg og Trine Skei Grande sitter og hvor Per Sandberg er integreringsminister. Det er et blandevann dere vil sette i halsen, sier han.

Tror på regjeringsskifte

Sponheim mener det er 50-70 prosent sjanse for at det blir regjeringsskifte til høsten. Han håper og tror på en reprise av den forrige Bondevik-regjeringen, med partiene Høyre, Venstre og KrF.

Et mindretallsalternativ med enten FrP alene eller med Høyre og FrP anser han nærmest som helt usannsynlig.

Likevel tror han folket er klar for et skifte, og tror velgerne husker hvem som ryddet opp etter Stoltenberg i 2001.

− I 2001 overtok vi et lite konkursbo. Norge slet med økende arbeidsledighet, men i løpet av perioden skapte vi god vekst og ny gründervirksomhet kom til. Jeg tror Jens Stoltenberg for andre gang på rad blir nødt til å tre av med stigende arbeidsledighet, sier han.

− Nå må vi tilbake til en tankegang som tilsier at det er mulig å skape private arbeidsplasser også. Jeg vet ikke om Jens har hørt om det noen gang? Privat næringsliv? Nei, det hjelper ikke å ansette en haug i offentlig sektor, en må også legge til rette for arbeidsgivere i det private, poengterer Venstre-lederen.

Personvernpolicy