Slår hardt ned på opposisjonen

<!--[if gte mso 9]><xml>   Normal  0  21     false  false  false               MicrosoftInternetExplorer4  </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>   </xml>&#60;![endif]--> Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei. Foto: Scanpix/AP.
Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei. Foto: Scanpix/AP.

<pMyndighetene i Iran skjerper kontrollen med opposisjonens aviser, mens spenningen mellom Iran og Vesten øker.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iranske myndigheter har styrket offensiven mot opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi.

25 ansatte i avisa til presidentkandidaten er arrestert. Angrepene har blitt hardere fra regimetro medier etter at Mousavi sa han ville fortsette sin kampanje mot det omstridte presidentvalget.

Obama uttrykte avsky

Også spenningen mellom Iran og Vesten stiger, etter at den amerikanske presidenten Barack Obama stilte spørsmål ved legitimiteten av valget og uttrykte avsky over volden mot de opposisjonelle demonstrantene.

Trass i opposisjonens sterke krav har iranske myndigheter nektet å gjøre om på valgresultatet, der sittende president Mahmoud Ahmadinejad vant en ny periode. Likevel har landets øverste leder Ayatollah Ali Khamenei utvidet fristen for granskingen av klagene på valgresultatet med fem dager.

Stemningen på Teherans gater var spent, men rolig, onsdag, to dager etter at opposisjonens opptog ble stanset av hundrevis av politifolk væpnet med stålklubber og tåregass.

Trakk protest

En av de tapende presidentkandidatene, den tidligere sjefen for Revolusjonsgarden Mohsen Rezai, har trukket sin protest om uregelmessigheter ved valget. Dette har rammet opposisjonen, som har organisert nærmest daglige demonstrasjoner siden valget 12. juni.

- Irans politiske, sosiale og sikkerhetssituasjon har kommet inn i en sårbar og avgjørende fase, som er mye viktigere enn valget, het det i et brev fra Rezai til Vokterrådet, den øverste valgmyndigheten.

Ber om demonstrasjoner

Mousavi, som selv var statsminister i tiden etter revolusjonen, har oppfordret sine tilhengere til å fortsette å demonstrere, men å utvise «selvbeherskelse» for å unngå videre blodsutgytelser. En annen av de tapende kandidatene, Mehdi Karroubi, har oppfordret til en sørgeseremoni torsdag for de av demonstrantene som har mistet livet.

Rammer medier

Politiet har pågrepet 25 journalister og andre ansatte ved Mousavis avis Kalemeh Sabz (Grønt ord), som ble stengt for ti dager siden, sier en av avisas redaktører onsdag.

Etterretningspoliti sier det er funnet «bevis for en sammensvergelse mot nasjonal sikkerhet» ved et av valgkampkontorene til en av kandidatene, som ble brukt til «psykologisk krigføring», sier det offisielle nyhetsbyrået IRNA, uten å identifisere kandidaten.

«Hvem er ansvarlig for den ukelange kriminaliteten i Teheran?» skrev avisen Vatan Emrouz på forsiden, med et bilde av Mousavi under. Avisen støtter Ahmadinejad. Mousavi har fortsatt å utfordre det han sier er valgfusk.

- Revolusjonært svar

Revolusjonsgarden, elitestyrken som er satt opp for å beskytte den islamske republikken, har advart om et «endelig og revolusjonært» svar på videre protester.

Utenlandske medier forbys å rapportere fra gaten og er ilagt strenge regler etter at uroen begynte, men bilder av politivold har blitt spredd på internett ved hjelp av amatøropptak.

Obama

I sin sterkeste kommentar hittil sa Obama tirsdag at det finnes «betydelige spørsmål om legitimiteten» til valget, men han insisterte på at amerikanske myndigheter ikke blandet seg inn.

- USA og det internasjonale samfunnet har blitt frastøtt og opprørt av truslene, volden og fengslingene de siste dagene, sa han.

Obama beskrev skytingen av den unge iranske kvinnen Neda Agha-Soltan som «hjerteskjærende». Nedas død ble offentliggjort verden rundt på en internettvideo, og har blitt et viktig symbol for opposisjonen.

Iran har slått tilbake mot de internasjonale reaksjonene, og anklaget vestlige regjeringer, deriblant Storbritannia og USA, for innblanding i landets interne anliggender.

- Ondest

Storbritannia har blitt beskrevet av Khatami som «den ondeste» av Irans fiender. Landet har utvist to iranske diplomater som svar på en tilsvarende handling fra iransk side. En rekke europeiske land har kalt iranske utsendinger inn på teppet for å protestere mot valget og undertrykkelsen av protestene i etterkant.

Minst 17 mennesker er drept og mange flere såret i sammenstøtene som har preget landet siden valget, ifølge statlige medier.

Mange hundre demonstranter, prominente reformkandidater og journalister har også blitt pågrepet, blant disse to reportere som jobber for amerikanske publikasjoner.

Verste siden revolusjonen

Krisen er den verste i Iran siden den islamske revolusjonen for 30 år siden, og har rystet presteregimet til grunnvollene. Høytstående myndighetspersoner har vært blant dem som har stilt spørsmål ved valget.

Analytikere har også advart om at oljeprisene vil kunne øke ytterligere om situasjonen forverres i Iran, som er den nest største råoljeeksportøren i Opec.

Vokterrådet, et ikke-valgt geistlig råd med 12 medlemmer, slo tirsdag fast at valgresultatet ville bli stående.

- Vi har ikke sett noen større forfalskning eller fusk, sa talsmann Abbasali Kadkhodai.

- Derfor kommer ikke valgresultatet til å annulleres.

Omstridt

Samtidig offentliggjorde Mousavis valgkontor en rapport om «valgfusk og unøyaktigheter» i valget. Han fikk kun 34 prosent av stemmene, mot 63 prosent til den sittende presidenten.

Rapporten fordømte det den kalte offentlig støtte til Ahmadinejad i «stor skala», og nevnte tilfeller av at stemmesedler hadde blitt trykket på valgdagen uten serienummer, tvil om hvorvidt valgurner var tomme da de kom til avstemmingslokalene, og tilfeller av at representanter for visse kandidater ikke hadde fått tillatelse til å oppholde seg i disse lokalene.

Den uavhengige britiske tenketanken Chatham House har uttalt at valgoppmøtet viste «uregelmessigheter» i oppmøtet, og at resultatet var «svært usannsynlig» i Ahmadinejads favør.

I Washington mener analytikere at selv om det umiddelbare fokuset dreier seg om Ahmadinejads omstridte valgseier står den virkelige striden nå om autoriteten til Khamenei, som har hersket over Iran i 20 år.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy