Angrep mot norsk ambassade avverget

<span style="border-collapse: separate; color: #000000; font-family: 'times new roman'; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span"><span style="border-collapse: collapse; color: #333333; font-family: verdana; font-size: 11px" class="Apple-style-span">En sivil vakt utenfor norges godt sikrede ambassade i Kabul, Ahghanistan. Foto: Heiko Junge / SCANPIX</span></span>
En sivil vakt utenfor norges godt sikrede ambassade i Kabul, Ahghanistan. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

<p Et terrorangrep mot fem vestlige ambassader i Kabul, blant dem den norske og den svenske, ble avverget da en mann med sprengstoff ble arrestert, skriver Aftonbladet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

følge svenske Aftonbladet ble en mann arrestert av pakistansk sikkerhetspoliti med to tonn sprengstoff. I forhør har han sagt at han skulle bruke sprengstoffet i angrep på en rekke vestlige ambassader i Islamabad.

Ambassadene mannen hadde sett seg ut, var ifølge Ritzau den norske, den svenske, den italienske, den tsjekkiske, den ungarske og den sørafrikanske.

Bekrefter

Det svenske utenriksdepartementet bekrefter pågripelsen, som skjedde 30. mai, men nedtoner opplysninger om at trusselen var rettet spesifikt mot Sverige.

– Det er til enhver tid et generelt trusselbilde mot vestlige mål i Pakistan, sier Ingrid Palmkvist i departementets pressetjeneste.

Kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Bjørn Jahnsen, vil foreløpig ikke kommentere opplysningene.

– Trusselbildet i Islamabad er høyt, noe alle utenriksstasjoner er oppmerksomme på. Vi ønsker ikke å gå inn på denne konkrete trusselen. Det er ikke uvanlig at det er bombeangrep i Islamabad, men de fleste er rettet mot pakistanske mål, sier Jahnsen til NTB.

Han vil ikke gå inn på hvorfor UD ikke ønsker å utdype saken.

– Det er ikke naturlig for oss å kommentere, sier han.

Utenriksdepartementet har styrket sikkerheten ved ambassaden ytterligere. I tillegg holdes det tett kontakt med de andre nordiske land og andre lands ambassader.

Terrorplanene er avslørt ett år etter at den danske ambassaden i Islamabad ble utsatt for et angrep som kostet seks mennesker livet.

Afghanistan

Det er Sveriges militære innsats i Afghanistan som er grunnen til at den svenske ambassaden ble utsett som bombemål, skriver Aftonbladet. Også Norge deltar i ISAF-styrkene i landet.

Men svensk UDs pressesjef Anders Jörle sier at man i Sverige ikke tror på noe hevnmotiv for den svenske innsatsen i Afghanistan. Han peker i stedet på innenrikspolitiske motiver som konflikten mellom Pakistans regjering og Taliban i Swat-dalen og andre steder.

Han mener derfor at planene var rettet mot institusjoner generelt i Islamabad mer enn mot for eksempel Sverige.

Heller ikke ambassaderåd Gunnar Adler, som er hjemme på ferie fra Islamabad, tror Sverige var et mål.

– Det er et overhengende trusselbilde der nede, og det har vært en del attentater mot markedsplasser og hoteller. Men vi har ikke tidligere hatt grunn til å frykte at Sverige skulle være et mål, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy