Umulig å spå utfallet i Iran

<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml>&#60;![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml>&#60;![endif]--> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Vanlig tabell"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> &#60;![endif]-->Fra en demonstrasjon utenfor den britiske ambassaden i Teheran. Demonstranter som støtter det sittende regimet i Iran har anklaget vestlige land for å blande seg inn i landets utenrikspolitikk. Foto: Scanpix/AP.
Fra en demonstrasjon utenfor den britiske ambassaden i Teheran. Demonstranter som støtter det sittende regimet i Iran har anklaget vestlige land for å blande seg inn i landets utenrikspolitikk. Foto: Scanpix/AP.

Den dramatiske utviklingen i Iran etter valget har overrasket de fleste, og vestlige kommentatorer har vært raske med å komme med spådommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TIDSLINJE
* 12. juni var det presidentvalg i Iran. Sittende president Mahmoud Ahmadinejad og tidligere statsminister Mir Hossein Mousavi ble regnet som favoritter.
* 13. juni kunngjorde innenriksdepartementet at Ahmadinejad hadde vunnet valget med nær 63 prosent av stemmene, men Mousavi snakket om mange og åpenlyse uregelmessigheter. Sammenstøt mellom Mousavi-tilhengere og politi i Teheran.
* 14. juni sa Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, at han hadde bedt det geistlige Vokterrådet om å granske anklager om valgfusk.
* 15. juni deltok Mousavi på et massemøte i Teheran som samlet hundretusener, kanskje to millioner. Minst sju demonstranter skal ha blitt drept av regjeringsvennlig milits.
* 16. juni beordret Khamenei en delvis omtelling av stemmene. Utenlandske journalister ble beordret til å slutte å rapportere.
* 18. juni møtte flere hundre tusen av Mousavis tilhengere opp for å sørge over dem som ble drept 15. juni.
* 19. juni sa Khamenei i en tale under fredagsbønnen at valget gikk riktig for seg og varslet om at ulovlige demonstrasjoner vil bli slått hardt ned.
* 20. juni slår politiet hardt ned på mellom 2.000 og 3.000 demonstranter i Teheran.
* 21. juni opplyste statlige medier at ti mennesker var drept og 100 såret i sammenstøt dagen før.
* 22. juni opplyste statlig radio at 457 mennesker ble arrestert 20. juni.
* 23. juni avviser Vokterrådet å erklære valget ugyldig.
(Kilde: NTB)

Felles for de fleste av disse spådommene er at de bygger på begrenset innsikt i den iranske maktstruktur. I virkeligheten er det umulig å si noe skråsikkert om hvordan det går. Situasjonen minner meg litt om den tid det sovjetiske systemet var temmelig lukket, og vi såkalte kremlinologer brukte lupe for å finne mer eller mindre skjulte tegn til forandringer i sovjetisk ledelse og politikk. Det viste seg at de fleste sovjeteksperter tok feil, siden de trodde at systemet var så totalitært og grunnfestet at det ikke lot seg forandre på meget lenge. Derfor kom utviklingen i Sovjetblokken i 1989-90 så overraskende på de fleste.


Til demokratibevegelsen i Kina forholdt Vesten seg mer optimistisk, men her ble resultatet det motsatte av det som skjedde i Sovjetunionen og Øst-Europa. De reformvennlige i partiledelsen tapte og regimet slo brutalt ned på demokratibevegelsen på Den himmelske freds plass.

Vil utviklingen i Iran følge det sovjetiske eller det kinesiske eksempel? Eller vil den ta en helt annen retning?

Her er spekulasjonene legio, for det er mindre vi vet om de interne maktforhold i Teheran idag enn vi visste om Moskva og Bejing på 1980-tallet.

Etter at Irans president ble erklært som presidentvalgets seierherre med 65 prosent av stemmene har anklagene om vaEtter at Irans president ble erklært som presidentvalgets seierherre med 65 prosent av stemmene har anklagene om va


Eksiliranere som kilde

Noe kunnskap kan vi hente hos iranere i eksil, som f.eks. den norsk-iranske legen og menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam, som sier til VG at utfallet av maktkampen i i Iran vil ha stor innflytelse både på de shiamuslimske grupper i Irak og på konflikten mellom Israel og palestinerne. Teheran støtter som kjent både Hamas og Hisbollah med våpen og penger. Det er ikke vanskelig å være enig med Amiry-Moghaddam. Men vi vet både fra Irak og fra andre konfliktområder at emmigranter ofte kan være upålitelige kilder på grunn av forståelig ønsketenkning.


Akademiske eksperter

Rundt omkring på universiteter og institutter i Norge og i utlandet sitter det eksperter som virkelig kan Iran ut fra mange års studier og opphold i landet, men det er også mange akademikere som er raskt ute som "eksperter" uten at de har særlig bedre bakgrunn for sine meninger enn utenriksjournalistene. Professor Øystein Østerrud advarte mot denne tendens for en tid siden.


Historie og religion

Er vi da helt uten holdepunkter når vi skal forsøke å bedømme utviklingen i Iran? Nei. Som alltid vil det være nyttig med historiske studier og ikke minst kunnskap om kultur og religion. Persia er et gammelt og stolt kulturland der sivilisasjonens vugge stod. Iran har idag som før i tiden mange betydelige diktere og musikere, og noen av dem har seriøst beskjeftiget seg med menneskerettighetsspørsmål.

Demonstrasjonene i Teheran har fått støtte over hele verden. Her fra Roma. (Foto: Scanpix/AFP)Demonstrasjonene i Teheran har fått støtte over hele verden. Her fra Roma. (Foto: Scanpix/AFP)

Iranerne glemmer ikke

Det er også nødvendig å minne om nyere historie, som da vestmaktene på 1950-tallet intrigerte mot Mossadeq og fikk ham avsatt til fordel for Sjahen, eller da vestlige land hjalp Saddam Hussein med moderne våpen, gass og etterretningsinformasjon i angrepskrigen mot Iran. Slikt glemmer ikke iranerne, selv om de er aldri så kritiske til president Mahmoud Ahmadinejad. Og slikt forstår hans motkandidat Moussavi som selv er et produkt av den iranske revolusjon og må ta hensyn til sine landsmenns æresfølelse.


Interessant samfunnsutvikling

Viktig er også alt det interessante materiale som sosiologer og sosialantropologer har kunnet legge frem om det iranske samfunnet. Det er et ungt samfunn der stadig flere får høyere utdannelse, ikke minst kvinnene. Det er et samfunn der kvinnene bak sin påtvungne burkaer tenker mer selvstendig og fremtidsrettet enn regimet liker. Det er denne ungdom og middelstanden som har gått ut i gatene og demonstrert mot det de anser som valgfusk. Før eller senere vil disse krefter sannsynligvis vinne frem, men det er umulig å si om tiden er inne for det.


Regimets maktmidler

Det vi vet og det vi har sett av brutal maktanvendelse i det siste, demonstrerer at regimet har tilstrekkelige maktmidler til sin disposisjon. En ting er armeen på 350 000 mann, utstyrt med moderne våpen som det har vært forholdsvis lett å få kjøpt fra Russland og til og med fra Vesten. Men de militære ledere vil antagelig nøle med å begå et blodbad mot sitt eget folk. Derimot kan regimet stole helt og fullt på to maktgrupper - Pasdaran, 125 000 soldater som opptrer som revolusjonens voktere, og Basij som omfatter en million politifolk som kontrolleres av Pasdaran. Det er et fryktinngydende maktapparat.


Veteranene er splittet

Det som kan gi håp, er at veteranene fra revolusjonen ser ut til å være splittet. Ekspertrådet består av 86 muslimske rettslærde og ledes av Ali Akbar Hashemi Rafsanjani som ikke alltid er enig med den øverste religiøse fører ajatollah Ali Khamenei. Ekspertrådet kan i teorien avsette Khameni. Likeledes er det et råd av seks religiøse og seks sekulære jurister som skal overvåke om lover og regler er i samsvar med islamsk rett - sharia. Vi vet ikke om de vestlige etterretningstjenester har sine folk i disse viktige fora, slik det lyktes dem å verve toppagenter i Sovjetunionen og særlig i Øst-Europa.


Vestmaktene tilbakeholdne

En seriøs bedømmelse av utviklingen i Iran bygger altså på mange usikkerhetsmomenter. Derfor har de fleste vestlige stater med USA i spissen vært uhyre tilbakeholdne med å kommentere situasjonen. Særlig påfallende var president Barack Obamas forsiktighet som må sees på bakgrunn av hans forhåpninger om en dialog for å unngå at Iran skaffer seg atomvåpen. President Ahmadinejads uttalelser allerede før valgfusket var ikke særlig forhåpningsfulle for Omabas dialogønsker.


Mordet på Neda

Det som fikk presidenten på sin fjerde pressekonferanse tirsdag til å si at han var "rystet og forferdet", var det brutale mordet på den unge kvinnen Neda Agha Soltan. Neda er blitt et symbol som Obama ikke kunne overse og som vil plage regimet i Teheran. Drapet på Neda ble mobilfilmet, og opptaket ble lagt ut på nett og fjernsyn over nesten hele verden, bortsett fra i Russland og Kina som fisker i rørt vann og selv ikke tillater full ytringsfrihet. I nabostatene rundt Det kaspiske hav og i Sentral-Asia får folk flest heller ikke vite hva som foregår i Iran, for der er regimene enda mer diktatoriske og korrupte, selv om Statoil og amerikanerne gjør sine hoser grønne hos dem.


Mobil og Internet

Det er for tidlig å hevde, som mange vestlige kommentatorer har gjort, at mobiltelefon og Internet vil gi demonstrantene en seier over regimet. Twitter, Facebook, mobilvideo og andre teknologiske muligheter tas i bruk av demonstrantene etter at myndighetene har gjort det nesten umulig for vestlige journalister å dekke begivenhetene.


Men dette er et tvegget sverd. The Wall Street Journal kunne nylig bekrefte det mange hadde hatt mistanke om, nemlig at Siemens og Nokia har forsynt makthaverne i Teheran med de mest avanserte midler til å avsløre og ta de som står bak dette. De undskylder seg med at de respekterer de lover som gjelder i de enkelte kland og at de overholder FNs og EUs regler. Men det er et skalkeskjul av samme type som vestlige industrialister brukte da de forsynte Saddam Hussein med gass og våpenteknologi. Jeg må dessverre være enig med dem som mener at de som tror Internet vil frigjøre Iran, risikerer å bli sørgelig skuffet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:22 Kvinner og barn trampet til døde i Niger03:17 Maskert butikkraner i Stavanger02:51 Canada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27 Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11 Leger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange01:32 Pollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25 Norske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:38 Kinas virusdødstall overstiger 1.80000:07 Widerøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40 Reiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25 Apple rammet av koronavirus23:02 Johnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30 Raiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02 Verdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52 Matbutikk ranet i Stavanger21:23 Da fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33 Ny dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53 Raser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27 «Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07 Lekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina17:54 Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42 Sinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25 Knut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21 Norske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19 Drikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16 Det vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25 50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05 Guardiola blir i Manchester City15:40 Fotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34 Slutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08 Casper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07 Person siktet for drapsforsøk på pub14:33 Syria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06 EU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05 Politiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05 Treneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04 En av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03 Neymar friskmeldt til Haaland-møte12:57 Tone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55 Johaug ler av svensk favorittstempel12:46 – Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22 Møte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21 Grønt lys for atomkraft i Emiratene12:19 Doping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04 Philip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58 Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52 Østfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52 Russisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14 Burkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04 Storbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04 Klæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57 Folk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50 – Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42 Lønnsforskjellene har sluttet å øke10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38 Ekstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21 Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20 NRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05 Oslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56 FHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33 Roper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29 Olsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33 Stjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28 Se hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23 Flere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11 Casper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59 Politiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52 Huset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23 General Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17 Rapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00 Dette skjer i dag05:58 Politi ønsker tips om bingoran i Vestby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Planen som skal fri Europa fra gassen05:30 Ap i medvind i LO05:00 Bloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58 Saltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30 Viruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31 Juss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20 Japan med dårligste kvartalstall på fem år02:01 Trump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11 Én mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11 Virusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07 Mer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43 Polsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42 Krasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06 Rekordsalg av alkoholfritt øl
Siste nytt
03:22VerdenKvinner og barn trampet til døde i Niger03:17NorgeMaskert butikkraner i Stavanger02:51VerdenCanada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27NorgeOverlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11VerdenLeger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange01:32NorgePollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25VerdenNorske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:38VerdenKinas virusdødstall overstiger 1.80000:07NorgeWiderøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40SportReiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25VerdenApple rammet av koronavirus23:02PolitikkJohnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30SportRaiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02PengerVerdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52NorgeMatbutikk ranet i Stavanger21:23NorgeDa fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33SportNy dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53VerdenRaser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27Verden«Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07VerdenLekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina17:54Helse og livsstilBare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42SportSinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25NorgeKnut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21NorgeNorske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19NorgeDrikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16StemmerDet vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25Norge50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05SportGuardiola blir i Manchester City15:40SportFotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34PengerSlutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08SportCasper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07NorgePerson siktet for drapsforsøk på pub14:33VerdenSyria feirer rekordrask offensiv – mens masseflukten fortsetter14:06VerdenEU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05NorgePolitiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05SportTreneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04NorgeEn av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03SportNeymar friskmeldt til Haaland-møte12:57KulturTone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55SportJohaug ler av svensk favorittstempel12:46Norge– Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22SportMøte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21VerdenGrønt lys for atomkraft i Emiratene12:19SportDoping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04NorgePhilip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58NorgePolitidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52NorgeØstfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52SportRussisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14VerdenBurkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger årlig i Norge11:04VerdenStorbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04SportKlæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57StemmerFolk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50Verden– Det mest krevende landet jeg har jobbet i. Som afrikaner er jeg sjokkert10:42PengerLønnsforskjellene har sluttet å øke10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PolitikkSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38SportEkstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21VerdenMedier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20KulturNRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel09:05PolitikkOslo Sp vil flytte iskanten sørover08:56Helse og livsstilFHI: Munnbind gir falsk trygghet mot sykdomssmitte08:33NorgeRoper varsku: – Ikke interessert i å vente på ny ulykke før noe skjer08:29SportOlsbu Røiseland med VM-inntekt nær en halv million07:33Helse og livsstilStjerneklart for nordiske Michelin-avgjørelser i Trondheim07:28MotorSe hva Petter oppdaget utenfor kjøpesenteret07:23NorgeFlere fjelloverganger i Sør-Norge stengt på grunn av uvær07:11SportCasper Ruud ranket 34 og langt forbi farens all time high06:59VerdenPolitiet jakter ranere etter dorulltjuveri i Hongkong06:52SportHuset til Northug er solgt godt over prisantydning06:23PengerGeneral Motors trekker seg ut av Australia, New Zealand og Thailand06:17NorgeRapport: Flere frivillige organisasjoner i Norge – bare ikke for tro og livssyn06:00NorgeDette skjer i dag05:58NorgePoliti ønsker tips om bingoran i Vestby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPlanen som skal fri Europa fra gassen05:30PolitikkAp i medvind i LO05:00PolitikkBloomberg i skuddlinjen til de andre demokratene04:58NorgeSaltbil veltet i Telemark – svært glatte veier i Sør-Norge04:30Helse og livsstilViruseksperter har startet arbeidet i Kina03:31PengerJuss-Buss: Ofre for bankID-svindel er nesten rettsløse02:20PengerJapan med dårligste kvartalstall på fem år02:01VerdenTrump ber Russland stoppe grusomhetene i Syria01:11NorgeÉn mann omkom etter frontkollisjon i Asker01:11VerdenVirusfrykt gjør at hurtigmatkjeder innfører kontaktløs servering01:07KulturMer enn 750 klager til NRK etter MGP-rot00:43VerdenPolsk mann bet finger av politimann etter biljakt00:42NorgeKrasjet med politibil etter 40 kilometer politijakt00:06Helse og livsstilRekordsalg av alkoholfritt øl
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus