Dette skipet kan bli en katastrofe for Asia

«Kang Nam» følges av den amerikanske destroyeren USS McCain, og er ventet å nå Burma i løpet av noen få dager. Foto: Scanpix
«Kang Nam» følges av den amerikanske destroyeren USS McCain, og er ventet å nå Burma i løpet av noen få dager. Foto: Scanpix

Mystisk last fra nordkoreansk smuglerskip kan bety omveltninger i Sørøst-Asia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lasteskipet Nam Kang er akkurat nå på vei gjennom Sørkinahavet. Ferden startet i Nord-Korea kort tid etter at FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon som forbød landet å eksportere atom- eller våpenteknologi, og landet har varslet at det vil se på enhver inngripen i skipets ferd som en krigshandling, og de sier de vil rette ødeleggende angrep mot enhver som blokkerte nordkoreanske skip, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Den amerikanske destroyeren USS John McCain følger skipet tett gjennom havområdet, men har så langt ikke grepet inn. Den thailandsk-baserte avisa Irrawaddy, som drives av eksilburmesere, mener den er rett på vei til Burma.

Les også: Hva skjuler dette skipet?

Det store spørsmålet er hva som skjuler seg i lasten. Flere militære analytikere frykter at frakten bare er den foreløpig siste av flere leveranser av våpenteknologi eller missiler, kanskje til og med atomteknologi.

Det finnes ikke håndfaste bevis for at militærjuntaen mottar denne teknologien fra det lukkede, nordkoreanske regimet, men flere hendelser har vekket mistanke.

Skip har losset våpen

Flere skip, minst tre ifølge nyhetsmeldinger, har måttet søke «nødhavn» i landet. Skipene har, til tross for vindstille forhold, varslet om storm og høye bølger, og har deretter blitt sluppet til i havna Ilhawa, til tross for strenge resolusjoner og eksportforbud mot tunge våpen og atomteknologi. Ved minst ett av disse tilfellene, sist i april 2007, meldte nyhetsbyråer via burmesiske journalister at Nam Kang var i Burma, og at den losset rakettvåpen, klart i strid med FNs resolusjoner. Disse rapportene ble ikke avvist, men heller ikke besvart av burmesiske myndigheter.

Journalist og forfatter Bertil Lintner er ekspert på sørøstasiatiske forhold. Han har skrevet ti bøker om problemstillinger knyttet til Sørøst-Asia, og han har behandlet både Nord-Korea og Burma i sine artikler til Yale Global, en tankesmie tilknyttet det prestisjetunge universitetet Yale i USA. Han tror Kang Nam kan bli et stort problem for Burma dersom den amerikanske destroyeren oppbringer (beslaglegger frakteskipet.

- Det kan utløse en krise for Burma. Hittil har landet hatt noen temmelig svake resolusjoner om å rydde opp i sitt eget rede, slippe fri politiske dissidenter og tillate demokratiske valg. Dersom USS John McCain stopper skipet og finner ulovlige våpen vil det være et klart bevis på at juntaen i Burma samarbeider med regimet i Nord-Korea, og det kan føre til at FN vedtar langt kraftigere resolusjoner mot Burma, sier Lintner til ABC Nyheter.

(Saken fortsetter under vinduet)

Journalist og forfatter Bertil Lintner har skrevet flere bøker om Burma og Nord-Korea. Foto: PrivatJournalist og forfatter Bertil Lintner har skrevet flere bøker om Burma og Nord-Korea. Foto: Privat

Flere ganger de siste årene har mediene i Sørøst-Asia fortalt om stadig tettere bånd mellom de to landene, og de gjenopptok i 2007 diplomatiske forbindelser, til tross for at Nord-Korea i 1983 forsøkte å likvidere Sør-Koreas tildligere statsminister under et statsbesøk i Burma. Asiatiske statsvitere og analytikere spekulerer i om denne kontakten er opprettet for at Burma skal kunne tilegne seg atomhemmeligheter.

300 på atomskole i Nord-Korea

Flere kilder, både offisielle og skjulte, forteller om utveksling av kunnskap, særlig fra Nord-Korea. Ifølge Lintner er så mange som 300 militære og sivile sendt til opplæring i bruk av atomteknologi i Pyongyang, og det er rykter om at nordkoreanske tunneleksperter har bidratt til at juntaen har kunnet bygge store tunnelanlegg i landet. Hva disse anleggene skal brukes til, vet ingen utenfor landet.

Enkelte mener det er del av Burmas håp om et atomvåpenprogram, og at anleggene skal kunne brukes til å skjule våpen fra FNs inspektører. Det finnes mange indisier som peker mot at landet jobber aktivt med å skaffe seg kunnskap og teknologi slik at de skal kunne utvikle og videreutvikle slike våpen. Blant disse er Russlands planer om å selge Rangoon en eldre reaktor. Burma har signalisert at de vil bruke denne reaktoren til medisinsk forskning, noe som har vært sett som svært usannsynlig. Både USA og EU har uttrykt sin bekymring for reaktoren, og ikke minst hva den inneholder.

- Burma har lovet at de vil være en atommakt innen 2025. Vil de klare det?

- Om de har mulighet til det vet man ikke, men det kommer til å være lang vei fram til en atommakt, det tok over 40 år for Nord-Korea. De har sendt 300 militære til å læres opp i Pyongyang, og det kan kanskje gjøre det raskere fordi teknologien foreligger, sier han.

- Er dette en risiko verdenssamfunnet tar på alvor?

- Nei. FN vedtar resolusjoner, men det er bare papir. Både Burma og Nord-Korea har tradisjon for å se vekk fra resolusjonene.

Russlands rolle

Russland solgte i sin tid en reaktor til Nord-Korea, og det er denne reaktoren nordkoreanske forskere har klart å utvinne våpenplutonium fra. Utstyret de nå vil selge til Rangoon er av samme type.

- Hvilken rolle spiller Russland?

- Man sier at russerne er interessert i å få penger for teknologien sin, samt at de kan få utgravingsrettigheter på mineraler i landet. Burmesiske ingeniører har vært til opplæring i landet, men Russland vil ikke gi noen opplæring i å bygge bomber. Det spekuleres i om det er grunnen til at Burma har åpnet diplomatiske forbindelser med Nord-Korea igjen, sier han.

Nord-Korea har truet med å anse all inngripen mot frakteskipet som en krigshandling, og de har lovet å handle deretter. Hvor alvorlig er denne trusselen?

- Nord-Koreas trusler må tas på alvor. Trusler om krigshandlinger må alltid tas på alvor, men spørsmålet er hva de vil gjøre for å sette makt bak ordene. Nordkoreanerne er ikke dumme. Om de angriper Japan, Sør-Korea eller USA direkte er det slutt på Nord-Korea. Dette er skremselspropaganda, sier Lintner.

- Mediene spekulerer i om Kang Nam er en bevisst provokasjon mot Vesten. Hva tror du?

- Nord-Korea har aldri brydd seg om internasjonale resolusjoner, og de har ingen grunn til å sende tomme skip. Det er også et skip som vanligvis brukes til å frakte våpen.

Våpen for å holde hæren fornøyd

Burma har fått flere leveranser av våpen fra regimet i øst. Det har vært missiler, samt lastebiler med avfyringsramper på lasteplanet, såkalte Stalinorgler. Det er ifølge Lintner ikke våpen som er beregnet på bruk, ettersom Burma ikke har de militære utfordringene våpnene er beregnet for.

- Burma holder på med noe vi vet veldig lite om. De bygger ut sitt militære, dels for å holde befolkningen i sjakk, men det trenger du ikke missiler for. Et militære er alltid stolt over sine våpen. Nå har de har anskaffet endel utstyr de ikke trenger, for å holde militæret fornøyd. Stalin-orgler, lastebiler med missiler på lasteplanet er ingenting man vil avfyre mot geriljasoldater. Det er noe man kjøper for å holde styrkene lojale, sier Lintner.

- Hva får Nord-Korea tilbake?

- Det vet man ikke. Offisielt eksporterer Burma gummi til Nord-Korea, og antagelig også ris. Ryktene går også på at burmesiske gruver gir tilgang til nordkoreansk gruvevirksomhet. Men dette er vage rapporter. Nordkoreanske gruveingeniører skal ha blitt sett i burmesiske gruver, ifølge ubekreftede rapporter.

«Kang Nam» har ennå ikke nådd sitt bestemmelsessted. Det er ventet å nå land i løpet av de nærmeste dagene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:40 Helsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02 MDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14 Nå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38 Forsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55 Solskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47 Maria Sjarapova legger opp14:33 Mye finvær i vente for vinterferierende14:31 Mann døde i skianlegget i Trysil14:16 – Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51 Nordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39 Fiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36 Stor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26 Håvard Bøkko legger opp etter VM13:15 Manchester City har anket mesterligastraffen13:14 Guinness-produsent venter koronatap13:04 Besetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48 – Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15 Hareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03 Fotballforbundet åpner for alkoholservering11:30 Innbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18 Arsenal-profil ute i lang tid11:17 Ikke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42 Regjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37 Cappelen Damm selger Tanum-butikker09:42 Guardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25 Kvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03 NRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02 Alle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50 Arbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27 SAS regner med virustap på 200 millioner07:46 OBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35 Passasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34 Minnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32 Video ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19 Historisk mild vinter i åtte fylker07:16 20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07 Pasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38 Serbia-planen klar for Lagerbäck06:31 Første bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19 Norske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00 Siste sjanse for Netanyahu05:50 Dette skjer i dag05:45 Hygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44 Kina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42 Flåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33 Dette skjedde i natt05:03 Bernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00 NRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24 Mann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07 Demokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54 Støttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52 Amerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34 Antallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09 Busselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18 Anklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13 Siktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09 Bomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18 Tidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46 Disney-sjefen går av etter 15 år00:39 Turoperatører forberedt på virusutbrudd00:23 Ferjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17 Rask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16 Griezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02 Bil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37 Equinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41 Den kan minne om jorden, men har den liv?21:35 18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21 Barnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29 Rapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56 Solberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44 Stemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38 Tidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11 Kina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54 Spiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48 En mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26 Sjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09 Matsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48 Folkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38 UEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26 Mann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00 Christian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48 Ingen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13 Filip Ingebrigtsen ble pappa15:11 Kristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10 Opposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55 Bodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54 Kritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24 Nordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08 Smittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05 – Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04 Åtte menn vil bli leder for oljefondet14:03 Uefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44 En av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21 Takk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53 29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51 Flere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42 Millionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37 Kvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01 Politiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken
Siste nytt
17:40Helse og livsstilHelsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02PolitikkMDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14NorgeNå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38NorgeForsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55SportSolskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47SportMaria Sjarapova legger opp14:33NorgeMye finvær i vente for vinterferierende14:31NorgeMann døde i skianlegget i Trysil14:16Penger– Frykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51VerdenNordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39PolitikkFiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36NorgeStor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26SportHåvard Bøkko legger opp etter VM13:15SportManchester City har anket mesterligastraffen13:14PengerGuinness-produsent venter koronatap13:04VerdenBesetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48Norge– Jeg ble ranet av sjefene på Helsehuset Kongsberg12:15SportHareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03SportFotballforbundet åpner for alkoholservering11:30PengerInnbyggere i Hongkong kan få utdelt penger11:18SportArsenal-profil ute i lang tid11:17KulturIkke begravelse på statens bekostning for Jahn Teigen10:42KulturRegjeringen gir ordre om riving av Y-blokka10:37KulturCappelen Damm selger Tanum-butikker09:42SportGuardiola tror ingen kan kopiere Zidane09:26Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi09:25NorgeKvinne siktet for mordbrann i Nord-Troms09:03KulturNRKs hovedkvarter på Marienlyst er solgt09:02ReiseAlle Norwegians fly klare på Kanariøyene08:50PengerArbeidsledigheten var på 3,9 prosent i desember08:27PengerSAS regner med virustap på 200 millioner07:46NorgeOBOS og Nokas beklager voldsbruk ved Sotakiosken07:35VerdenPassasjerer som har fått dra fra virusrammet skip, har symptomer07:34SportMinnesota på sluttspilljakt etter seier over Columbus Blue Jackets07:32VerdenVideo ryster USA: Seksåring lagt i jern av politiet07:19NorgeHistorisk mild vinter i åtte fylker07:16Verden20 drept i voldsomme opptøyer i New Delhi07:07Helse og livsstilPasienter rystet over politi og fylkesmann: – Som å møte en vegg06:38SportSerbia-planen klar for Lagerbäck06:31VerdenFørste bekreftede forekomst av covid-19 i Brasil06:19PengerNorske finansmenn etterforskes for bedrageri i Frankrike06:00PolitikkSiste sjanse for Netanyahu05:50NorgeDette skjer i dag05:45Helse og livsstilHygiene-overtramp avslørt på sykehjem05:44VerdenKina har satt 94 flypassasjerer i karantene05:42NorgeFlåmsbana åpnet for trafikk etter skred05:33NorgeDette skjedde i natt05:03PolitikkBernie Sanders hardt angrepet under demokratenes debatt05:00KulturNRK får PFU-kritikk for Lotto-sendinger04:24NorgeMann pågrepet for væpnet hotellran i Stavanger04:07VerdenDemokratene uenige om marihuana bør legaliseres i USA03:54NorgeStøttegruppe krever nye avhør i Kielland-saken03:52VerdenAmerikansk soldat smittet – over 1.000 virussmittede i Sør-Korea03:34VerdenAntallet virusdøde fortsetter å falle i Kina03:09NorgeBusselskap krever Trondheim kommune for millioner02:18PengerAnklager om korrupsjon i Carlsbergs indiske datterselskap02:13NorgeSiktede i Ranheim-saken erkjenner ikke straffbar handling02:09VerdenBomber regner over Idlib – ti skoler rammet på én dag01:18NorgeTidligere forsikringsrådgiver dømt for bedrageri00:46KulturDisney-sjefen går av etter 15 år00:39NorgeTuroperatører forberedt på virusutbrudd00:23MotorFerjefylkene krever mer penger til grønt skifte23:17SportRask Gnabry-dobbel ga Chelsea mesterligamareritt23:16SportGriezmann reddet uavgjort for tannløst Barcelona23:02VerdenBil krasjet med SAS-fly på Tenerife – 180 passasjer rammet22:37NorgeEquinor og Nordea ber ansatte om å holde seg hjemme i to uker etter reiser21:41VerdenDen kan minne om jorden, men har den liv?21:35Norge18-åring funnet død i Bergen – rusmiddel trolig dødsårsak21:21NorgeBarnevernsgründer tiltalt for seksuelt misbruk av eget fosterbarn20:29VerdenRapport: Britiske politikere lot overgrep mot barn passere19:56PolitikkSolberg mener Sivertsen bør gå ut av Frimurerlosjen19:44VerdenStemmer teorien, kan det være «århundrets oppdagelse»19:38NorgeTidligere statssekretær fra Frp fikk dobbel lønn19:11VerdenKina sier at fengslet forlegger ikke lenger er svensk18:54NorgeSpiller ballen rett i fanget på klimafornekterne18:48NorgeEn mann i 30-årene kritisk skadd i arbeidsulykke i Oslo18:26SportSjefen om Solskjær: - Fundamentet for suksess er på plass18:09NorgeMatsvinn-innlegg tar av på Facebook – problemet er at fakta ikke stemmer17:48Helse og livsstilFolkehelseinstituttet ber helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi17:38SportUEFA: Koronaviruset kan true fotball-EM16:26NorgeMann funnet død - skal ha blitt etterlatt i hjelpeløs tilstand16:00PolitikkChristian Tybring-Gjedde varsler boikott av Dagens Næringsliv-journalister15:48ReiseIngen særbehandling av nordmenn som har bodd på samme hotell som virussmittet italiener15:13SportFilip Ingebrigtsen ble pappa15:11SportKristoffersen tatt ut til super-G-renn, kan debutere i disiplinen15:10PolitikkOpposisjonen dropper mistillit, men varsler sterk kritikk14:55SportBodø/Glimt kjøper tidligere Stabæk-spiller14:54KulturKritikere får selv kritikk etter Giske-saken14:24ReiseNordmenn bestiller ferie som før: – Ingen frykt for å reise14:08Helse og livsstilSmittetallene i Italia kryper opp mot 30014:05Sport– Tre måneders vindu for avgjørelse om Tokyo-OL14:04PengerÅtte menn vil bli leder for oljefondet14:03SportUefa hjelper gresk fotball å bekjempe vold og korrupsjon13:44NorgeEn av fem innsatte i norske fengsler er over 50 år13:21StemmerTakk for stemmen. Takk for musikken. Takk for smilet12:53Norge29-åring frifunnet for forsøk på barneekteskap12:51ReiseFlere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener12:42NorgeMillionbot etter eksplosjon på gjenvinningsanlegg12:37NorgeKvinne mistet livet i frontkollisjon med trailer12:01NorgePolitiaksjon mot regnskapsførere i Oslo og Viken
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus