Folk har fått nok av feit og frityrstekt hurtigmat

FETT OG FRITYRSTEKT: Folk flest er misfornøyde med dagens hurtigmattilbud, viser studie. (Foto: Colourbox, Montasje: ABC Nyheter)
FETT OG FRITYRSTEKT: Folk flest er misfornøyde med dagens hurtigmattilbud, viser studie. (Foto: Colourbox, Montasje: ABC Nyheter)

<pNi av ti forbrukere er misfornøyde med dagens hurtigmattilbud, viser en studie i regi av Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge studien er hurtigmattilbudet i dag preget av feite og søte matvarer. Kjøpesentre og veikroer forsøker så godt de kan å dytte pølser, hamburgere, boller og ferdig sammensatte menyer ned i halsen på forbrukerne, men det er ikke denne type mat folk egentlig vil ha, ifølge studien.

– Halvparten av befolkningen er blitt mer negative til å spise hurtigmat som pølser og hamburgere de siste par årene. Årsaken er at de er blitt mer opptatt av å spise sunt og helseriktig for å unngå fedme, sier forsker Annechen Bahr Bugge ved SIFO til Bergens Tidendes nettutgave.

Kun 5 prosent av de spurte mener det er unødvendig å endre dagens hurtigmattilbud, men det store flertallet vil ha mindre sukker, fett, frityr, pølser, hamburgere og farseprodukter.

Halvparten av de spurte vil straffe folk som spiser usunt med høyere priser, mens de vil ha billigere frukt og salater. På ønskelisten står frukt og grønt, grove brød og kornprodukter, tradisjonell norsk mat, økologisk, vegetarisk og lokal mat, fersk og frisk mat tilberedt på salgsstedet, og rene kjøtt- og fiskeprodukter.

Undersøkelsen viser også at fire av ti spurte sjelden eller aldri spiser på hurtigmatsteder. Årsaken er at de ikke får sunn mat der.

Bugge mener næringen må tilby et bredere tilbud til folk og tror dagens ensidige menyer har blitt som de er fordi fett og sukker er billig og enkelt å tilberede. (©NTB)

Personvernpolicy