Lydvegg av protester i Teherans nattemørke

Teheran har <span style="font-family: 'Arial Unicode MS'; line-height: 18px" class="Apple-style-span">7,3 mill. innbyggere, med forsteder ca. 12 mill. innbyggere. Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/hamed/">Hamed Saber</a> fra Flickr (Se den store originalen her: <a href="http://www.flickr.com/photos/hamed/139592515/sizes/o/">Tehran Night Panorama</a>) CC <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en">Some rights reserved</a>.</span>
Teheran har 7,3 mill. innbyggere, med forsteder ca. 12 mill. innbyggere. Foto: Hamed Saber fra Flickr (Se den store originalen her: Tehran Night Panorama) CC Some rights reserved.

<pEtter hvert som det er blitt for farlig å demonstrere på gata i Teheran i dagslys, har stadig flere iranere klatret opp på byens hustak for å rope ut sin protest i ly av mørket.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natten hører regimemotstanderne til. I halv ti-tida om kvelden begynner noen få å rope «Allahu Akbar» (Gud er stor), og i løpet av minutter vokser ropene til en veritabel vegg av lyd som drukner all trafikkstøy i en times tid hver kveld.

Protestkoret begynte et par dager etter det omstridte presidentvalget 12. juni og har vokst i styrke hver eneste natt.

Samtidig raser konflikten om valget videre, og det konservative Vokterrådet avviste tirsdag å erklære valgresultatet ugyldig. Rådet slo videre fast at det ikke forekom «omfattende uregelmessigheter».

En av de mange videoene på YouTube som viser ropingen og demonstrasjonene: (Saken fortsetter under videovinduet.)

Idé fra 1979

Mørkets demonstranter i Iran fikk sin idé fra ayatolla Ruhollah Khomeini. Da hans tilhengere ble møtt av blodige reaksjoner fra sjahens politi, oppfordret han byens innbyggere til å klatre opp på hustakene og rope «Allahu Akbar» ut over byen.

Allah-ropet ga demonstrantene en viss beskyttelse, men var en alvorlig utfordring for sjahen, som ble styrtet i 1979.

Mir Hossein Mousavi, kandidaten som tapte valget og som har ledet protestene mot valgresultatet, gjenopplivet Khomeinis idé og oppfordret sine tilhengere til å repetere aksjonene.

Bedre enn noen vet han hvor virkningsfulle slike protester kan være, siden han var en nær medarbeider av Khomeini i 1979.

Sprer seg

Nattprotestene har etter hvert spredd seg over hele byen. Fra øst til vest, i nord, i sentrum, og i noe mindre grad i sør, der flere støtter regimet, gjaller ropene ut over byens tak.

Noen ganger er det en enkelt stemme som utløser svar fra tusener av andre, og nettene har et utall stemmer: unge og gamle, kvinner og menn.

Foruten fra hustakene roper folk ut sin fortvilelse fra bakgårder og patioer og fra åpne vinduer.

På gatenivå er demonstrantene nærmest usynlige. I de første dagene forsøkte væpnede regimetilhengere å skyte mot dem de så, men de ga opp siden demonstrantene ble flinkere til å holde seg skjult og dessuten økte i antall.

Særlig siden gatedemonstrasjonene ble farligere og folk ble skutt og drept, har takprotestene vokst i styrke.

Minst 17 mennesker er drept siden uroen startet 13. juni, og Revolusjonsgarden har advart folk mot å vise seg i demonstrasjoner på gata.

Ingen løsning

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber iranske myndigheter om å avstå fra voldsbruk, men Irans utenriksdepartement langer ut mot Ban og antyder at han blander seg inn i Irans indre anliggender.

Både Sverige og Frankrike kalte tirsdag inn Irans ambassadører i de to landene til møter for å gi uttrykk for sine syn på regimets maktbruk mot demonstrantene. Også EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana fordømmer voldsbruken i Iran.

En sentral skikkelse i Irans rettsapparat advarer dessuten om at pågrepne demonstranter ville bli «gitt en leksjon».

– Oppviglerne bør håndteres slik at det statueres et eksempel, og rettsapparatet vil gjøre det, sier Ebrahim Raisi.

– Ikke bruk Basij-militsen

Stemningen i Teherans gater er fortsatt spent etter urolighetene de siste par ukene, og tirsdag oppfordret den moderate presidentkandidaten Mehdi Karoubi iranerne om å minnes drepte demonstranter med minnemarkeringer torsdag.

Amnesty International henstiller på det sterkeste Iran om ikke å bruke den ideologisk motiverte, paramilitære Basij-militsen, som er under militærstyrken Revolusjonsgardens kommando, for å holde styr på demonstrasjonene.

– Håndtering av alle demonstrasjoner bør overlates til politiet eller andre sikkerhetsstyrker som er tilstrekkelig trent og utstyrt, sier Amnestys Hassiba Hadj Sahraoui. (©NTB)

Personvernpolicy