Norske styrker tok 26 fanger

SAMLET: Styrker fra det afghanske politiet, den afghanske hæren og soldater fra Norge deltok i operasjonen. Foto: Forsvaret.
SAMLET: Styrker fra det afghanske politiet, den afghanske hæren og soldater fra Norge deltok i operasjonen. Foto: Forsvaret.

<pNorske styrker deltok i aksjon der den afghanske hæren tok til fange 26 Taliban-soldater nordvest i Afghanistan.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Forsvaret foregikk aksjonen vest for Meymaneh i forrige uke. Lederen for Taliban-soldatene prøvde å flykte fra området maskert i en burka da politiet pågrep ham.

– Vi omringet opprørerne i en landsby og kjempet mot dem i to timer, sier kaptein Abdul Ahad, sjef for det afghanske politiet i Almar-distriktet til Forsvaret.

Det var i denne landsbyen, Ghalbala at operasjonen fant sted. Foto: Forsvaret.Det var i denne landsbyen, Ghalbala at operasjonen fant sted. Foto: Forsvaret.

Både mannskaper fra det norske bidraget i Meymaneh og den afghanske hæren deltok i aksjonen.

Kjeppjagd av landsbyboere

Taliban-soldatene hadde tatt seg inn i en landsby og forsøkt å underlegge seg denne. Det reagerte landsbyboerne hardt på, og i rent sinne tok de til kjepper, spader og steiner da politiet angrep landsbyen. De regelrett kjeppjagde Taliban-soldatene ut av byen.

Her sitter de fanga talibanerne. Foto: Forsvaret.Her sitter de fanga talibanerne. Foto: Forsvaret.

– Lokalbefolkningen utstyrte seg med kjepper, steiner og spader for å hjelpe politiet å få kontroll med opprørerne, sier oberstløytnant Ivar Omsted, sjef for stabiliseringsstyrken PRT Meymaneh til Forsvarsnett.

Flyktet i burka

Etter at kampene var over forsøkte en kjent Taliban-leder å snike seg ut av landsbyen ikledt en burka, mens tre andre opprørere forsøkte å rømme skjult under et laken.

- De tror ikke vi ransaker kvinner og hus kvinner bor i, men takket være god hjelp fra lokalbefolkningen lykkes vi å arrestere dem likevel, sier Ahad.

Personvernpolicy