Unge idrettsutøvere drikker mest alkohol

DRIKKER MEST: Ungdom som driver med lagidrett drikker mest, men samtidig både røyker de mindre og bruker mindre hasj enn øvrige ungdommer. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
DRIKKER MEST: Ungdom som driver med lagidrett drikker mest, men samtidig både røyker de mindre og bruker mindre hasj enn øvrige ungdommer. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

<pUnge som driver med lagidrett drikker mest alkohol her i landet, viser en undersøkelse.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Komiker, forfatter, radiokåsør og selverklært klovn Per Inge Torkelsen ble berømt for utsagnet «gje ungdommen ei flaska brennevin før idretten tar de». Men undersøkelsen som er gjort blant mer enn 3000 ungdommer gjennom 14 år viser at alkohol og idrett henger godt sammen.

– Vi tror ofte at idretten holder ungdommen borte fra rus og kriminalitet. Det ligger som et uuttalt premiss for den store offentlige satsingen innenfor sektoren. Men vi tenker sjelden over hvorfor det egentlig skal være sånn, sier forskerne Lars og Tove Wichstrøm ved NTNU.

De har sammen med Lade behandlingssenter utført undersøkelsen, som er publisert i rusforskningstidsskriftet Addiction.

Ifølge undersøkelsen er det slik at de som driver med organisert idrett, i de tidligere tenårene verken drikker mer eller mindre enn de som ikke er aktive. Men når de blir eldre, endrer saken seg. De som i utgangspunktet var aktive idrettsutøvere, blir også hyppe på å drikke seg oftere fulle, skriver Adresseavisen.

– Vi har lurt på hva årsaken kan være. At idretten rekrutterer en spesiell type personligheter, har vi ingen grunn til å tro. Det vi vet, er at drikkingen er en sosial aktivitet. Du drikker på fest, og du drikker sammen med andre. Hvis du kjenner noen som kan kjøpe alkohol for deg, letter det tilgangen. Og den sterkeste drivkraften for alkoholbruk, er at kameratene drikker. De som er med i lagidrett, har et stort sosialt nettverk og er en del av et tett miljø, sier forskerne.

På den andre siden viser undersøkelsen at unge som driver med lagidrett, både røyker mindre og bruker mindre hasj enn øvrige ungdommer. (©NTB)

Personvernpolicy